Ministrul francez de Finanțe: “Nu există riscul ca economia să fie paralizată de Omicron”

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Deşi răspândirea variantei Omicron a coronavirusului perturbă unele sectoare, nu există riscul “paralizării” economiei, a declarat Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, citat de agenția Reuters.

Oficialul a declarat la postul de radio RTL că îşi menţine estimarea privind o creştere a PIB-ului Franţei de 4% în acest an, dar datele pentru 2021 vor arăta că avansul economiei va fi semnificativ mai ridicat decât actuala prognoză a Guvernului, de 6,25%, transmite Agerpres, citând agenția internațională.

Banca Centrală a Franţei se aşteaptă la o expansiune de 6,7% în 2021, în timp ce FMI previzionează o creştere de 6,75%.

“Ne-am putea confrunta cu unele dificultăţi în ianuarie, dar nu există riscul ca economia să fie paralizată de Omicron”, a dat asigurări ministrul francez de Finanţe. Acesta a adăugat că deficitul bugetar în 2021 se va situa “mult sub 8% din PIB”.

În Franţa, numărul mediu zilnic de contaminări cu varianta Omicron a ajuns la 167.338, o creştere de aproape cinci ori într-o lună.

Franţa, a doua economie a zonei euro, a înregistrat un avans de 3% în trimestrul al treilea din 2021, pe fondul majorării cheltuielilor de consum şi a exporturilor, arată datele preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Insee).

Creşterea de 3% depăşeşte cu mult previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de 2,1%.

În urma expansiunii din trimestrul trei din 2021, economia Franţei este aproape de a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, a precizat Institutul Naţional de Statistică.

Analiştii de la ING au apreciat că cifrele din perioada iulie – septembrie 2021 “sunt veşti excelente”, dar au avertizat că ar putea reprezenta un vârf pentru acest an, pe fondul temerilor globale privind efectele inflaţiei şi ale perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

“Creşterea economiei în trimestrul trei din 2021 este probabil cel mai ridicat nivel pe care îl va înregistra Franţa în 2021 şi în 2022. Vârful a fost atins şi de acum înainte creşterea economică va începe să se atenueze”, au avertizat analiştii ING.

Insee estimează un avans al economiei franceze de 6,25% în 2021.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *