Germania este „deschisă” să excludă Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT, dar este necesar să se evalueze consecințele unei astfel de decizii asupra propriei economii, a declarat vineri ministrul german de Finanțe Christian Lindner.
„Suntem deschiși, dar trebuie să știi ce faci”, a spus Lindner, prezent vineri la reuniunea informală a Consiliului UE pentru Economie și Finanțe (Ecofin) de la Paris, potrivit Reuters.
El a afirmat că, doar pentru că Germania s-a gândit la consecințele excluderii Rusiei din SWIFT, asta nu înseamnă că țara este împotriva acestei măsuri.
„Este necesar să se evalueze consecințele excluderii Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, înainte de a include această măsură în sancțiunile UE împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei”, a spus el.
Moscova ar putea, de fapt, să răspundă acestei sancțiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze către UE, a spus el. În orice caz, a subliniat în cele din urmă Lindner, „a întreba despre consecințe nu înseamnă să nu fii pregătit să le susții”.
Temerile nemților vin în contextul în care 40% din gazul ce ajunge în Europa din Rusia este consumat de Germania.
Lindner a precizat că posibilele consecințe pentru UE ale expulzării Rusiei din SWIFT fac obiectul unei „evaluări tehnice” de către Comisia Europeană. „Nu știu” cât va dura această evaluare, a adăugat președintele Partidului Liberal Democrat (FDP).
Blocada băncilor ruse aproape că a încheiat oricum tranzacțiile de afaceri cu Rusia, a menționat politicianul german. Tranzacțiile sunt posibile doar în cazuri individuale, de exemplu pentru plata livrărilor de gaz.
Anterior, Guvernul german şi-a susţinut vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina, transmite dpa, preluată de Agerpres.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. „Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.
Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.