Ministrul Investițiilor: România ar putea încasa la finalul lunii iulie primele 3 miliarde de euro din PNRR. A doua cerere de plată va fi depusă în octombrie

bani, finantari, euro

România ar putea încasa la finalul lunii iulie, de la Comisia Europeană, cele 3 miliarde de euro în baza cererii de plată numărul 1 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bani care vor ajuta la stabizarea financiară a României, a declarat Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de News.ro.

Acesta participă la “RoInvest”, eveniment organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Cererea de plată numărul 1 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost transmisă CE la finalul lunii mai.

”Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabizarea financiară a României. Avem în cursul anului 2022 de asigurat prin acelaşi efort susţinut al Guvernului şi al ministerelor de linie încasarea a 10 miliarde de euro, respectiv mai avem un hop de trecut în luna octombrie, când România va depune cererea de plată numărul 2 pentru alte 3 miliarde de euro, aşa încât ceea ce înseamnă disponibilul necesar pentru finanţarea investiţiilor din PNRR să fie asigurat şi proiectele să poată fi implementate fără probleme”, a declarat joi Marcel Boloş – Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul “RoInvest”, eveniment organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Este un prim buget de investiţii alocat în special pentru proiectele de infrastructură.

”O treime din bugetul PNRR este alocat pentru infrastructura de transport, mai precis 12,6 miliarde euro sunt destinate infrastructurii de transport. Aici discutăm atât de proiectele de infrastructură rutieră, de la Autostrada A7, Autostrada A8, o parte din Lugoj-Deva secţiunea E şi proiectele de infrastructură feroviară care, pe termen lung, asigură tranziţia verde şi ne dorim ca această formă de transport să fie susţinută totodată alături de celelalte proiecte de infrastructură”, a adăugat ministrul.

”România are alocate un număr de 16 programe operaţionale. Avem un buget total de 44 miliarde euro, din care 30 miliarde euro sunt cu component de grant, şi încă 14 miliarde euro sunt cofinanţare naţională, care se adaugă la bugetul PNRR, de unde România îşi finanţează investiţiile în infrastructura de transport şi în marile servicii publice”, a precizat Boloş.

Potrivit acestuia, cele două bugete, PNRR şi bugetul Politicii de coeziune, sunt fundamentul pentru implementarea investiţiilor în România.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *