Ministrul Marcel Boloș, după protestul angajaților de la Ministerul Finanțelor: “Urgența o reprezintă demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare”

Marcel Bolos Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări și orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliției, a transmis ieri seară ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după un protest al angajaților din minister. Ministrul Finanțelor a avut un dialog cu un grup de angajați din cadrul ministerului, ca urmare a unui protest declanșat în cadrul instituției.

Context.  Câteva zeci de angajați din Ministerul Finanțelor au protestat joi în sediul instituției împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor, anunța sindicatul din Finanțele Publice. Aceasta în contextul în care tocmai Ministerul Finanțelor e instituția care ar trebui să elaboreze proiectul de Ordonanță de urgență pentru reforma bugetarilor. Un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe arată că organizația a decis să lanseze protestele împotriva preconizatelor tăieri de venituri anunțate de guvern. Sindicaliștii susțin că proiectul prezentat public ar duce la scăderea veniturilor angajaților cu 700 de lei lunar.

Răspunsul ministrului Finanțelor:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministrul s-a întâlnit cu angajații și a prezentat concluziile dialog și punctele comune asupra cărora ministrul Marcel Boloș și angajații amintiți au căzut de acord:

„Astăzi a fost o zi importantă pentru noi, pentru că am reușit să trecem printr-un moment de provocare și să găsim o cale către înțelegere și armonie. În urma discuțiilor, sincere, pe care le-am avut, sper eu că am reușit să transformăm tensiunea și frustrarea într-o platformă pentru schimbare pozitivă. Ziua de astăzi ne-a arătat încă o dată cât rău pot face informațiile neverificate răspândite în spațiul public. Care de data aceasta au fost picătura care a umplut paharul pentru o parte dintre angajați. Am ascultat cu atenție îngrijorările legate de condițiile de muncă, beneficii și perspectivele de dezvoltare profesională. În același timp, am împărtășit provocările financiare pe care le avem și obiectivele noastre pe termen scurt”, a transmis Boloș.

Ministrul a explicat că toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări. “Orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliției. Eu sunt partenerul angajaților din minister, ușa mea este deschisă oricând, dacă vor să îmi transmită îngrijorările lor sau probleme cu care se confruntă”, a spus Boloș.

“Angajații din această instituție joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a țării și sunt primul care le va recunoaște valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei și aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiți pe măsura importanței activității lor. Reversul medaliei este că am așteptarea să trateze fiecare zi cu profesionalism și eficiență, pentru că lipsa de eficiență ne costă scump”, a adăugat Boloș.

“În același timp, noi toți, din această instituției știm foarte bine că trebuie să dăm propriu exemplu de auto-management performant și de organizare eficientă a muncii noastre, plătite din bani publici. Noi suntem cei care știm mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a spus ministrul.

Ministrul a mai transmis că s-a convenit că vor fi făcute demersurile pentru a avea un statut al finanțistului, pentru asigurarea recunoașterii importanței activității desfășurate de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor. “O altă urgență o reprezintă demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare. Vreau să avem cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al MF și al tuturor instituțiilor subordonate. În plus, vom revizui atribuțiile și îndatoririle fiecăruia pentru a ne asigura că sunt distribuite în mod echitabil și că toți contribuim în mod adecvat la succesul instituției”, a transmis ministrul.

“De asemenea, vom iniția un proces de evaluare a condițiilor de muncă, astfel încât să identificăm și să aducem îmbunătățiri în funcție de necesități. Acest lucru va include atât aspecte legate de spațiul fizic, cât și de resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea eficient”, a conchis Boloș.

“Pe surse”. Protestul de joi de la Ministerul Finanţelor ar fi fost pornit de angajaţi din Direcţia Juridică, cărora ministrul Marcel Boloş le-ar fi refuzat transferul la Ministerul Proiectelor Europene, afirmă surse politice citate de News.ro.

Surse politice au declarat, joi seară, că protestul de la Ministerul Finanţelor, unde angajaţii au întrerupt lucrul şi au ieşit pe holuri, cerând insistent ca ministrul Marcel Boloş să vină să discute cu ei, nu a fost deloc spontan.

Manifestarea ar fi fost pornită de angajaţi ai Direcţiei Juridice, cu atribuţii în avizarea ordonanţei de reducere a cheltuielilor, care ar fi solicitat transfer la Ministerul Proiectelor Europene.

Solicitarea angajaţilor ar fi fost făcută pentru a se afla în subordinea fostului ministru al Finanţelor Adrian Câciu, actualmente titular de portofoliu la MIPE, dar şi pentru că în ministerul care gestionează fondurile europene salariile sunt mai mari.

Ministrul Boloş ar fi refuzat cererile de transfer pentru că are nevoie de oameni la acel departament, pentru avizele juridice necesare ordonanţei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dă afara ba politrucule JUMATATE DIN PUTORILE DE LA FINANTE, LA TOATE NIVELURILE. Ati digitalizat cu mylte miliarde din banii nostri, tot ministerul. VOI DIGITALUZATI SI ANGAJATI, NU DATI AFARA, PUTORILOR. Capuse ce sunteti, traiti din sudoarea noastra. AFARAAAAAAA PUTUROSILOR, LA MUNCA

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.