Ministrul Mediului anunță că se va interzice exploatarea masei lemnoase pe timpul nopții

Redacția feb. 7, 2022 2 comentarii
lemne, lemne foc

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 va suferi modificări în acest an, una dintre acestea fiind interzicerea exploatării masei lemnoase pe timpul nopţii, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, informează Agerpres.

„SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi. Obiectivul nostru pentru 2022 – 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. să reducem conform legii cantităţile vândute “pe picior”. Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022. Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului”, a declarat Tanczos.

Ministrul de resort a ţinut să respingă toate acuzaţiile la adresa SUMAL 2.0, conform cărora acest sistem a condus la majorarea preţurilor masei lemnoase din România. Acesta a declarat că nu SUMAL 2.0 a majorat preţurile masei lemnoase în România, ci situaţia internaţională din piaţă, pentru că pe toate pieţele s-au constatat aceste majorări.

„În acelaşi timp, sunt de acord cu cei care spun că SUMAL 2.0 a redus considerabil marja de manevră pentru cei care transportau ilegal şi, în mod automat, lemnul legal a devenit mai scump. Legalizarea activităţii este obiectivul nostru primordial, Legalizarea transporturilor duce la o exploatare durabilă a pădurilor din România. În comparaţie cu anii trecuţi, masa lemnoasă exploatată din pădurile României se cifrează cam la acelaşi nivel, undeva la 19 milioane de metri cubi. Putem spune cu siguranţă că această cantitate este exploatată în mod legal, în bază de acte de punere în valoare şi de avize care s-au generat automat, dar şi că s-a redus cantitatea de masă lemnoasă exploatată ilegal”, a spus demnitarul.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Potrivit datelor prezentate, luni, de ministrul Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. Ha,ha!
  Nu por fura ziua cat fura noaptea?
  Dar de ce nu lmitezi transportul masei lemnoase pe sosele numai ziua?
  De la 7 la 17
  Si vara ( ora oficiala) de la 7 la 19.
  Am vazut cum e cu radarul padurilor!
  Circ si furt!
  Opresti tot transportul rutier pana la 7 dimineata.
  Niciun minut in plus!
  Raman 50% din paduri nedefrisate ilegal!
  Si obligi Militia la control tot!
  Lemnul pe transport rutier!
  Ce e asa greu?
  Spaga e mare???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.