Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, joi, la Tulcea, că, dacă sunt neconformităţi pe porţiuni unde a fost lărgită plaja pe litoral, constructorul are blocată o garanţie de bună execuţie şi trebuie să remedieze defecţiunile pe cheltuiala proprie, transmite Agerpres.
“Reprezentanţii Apelor Române, mai exact reprezentanţii Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral sunt cei care au asigurat monitorizarea acelor lucrări, recepţia acelor lucrări şi plata lor. Cu alte cuvinte, dacă astăzi constatăm că la finalizarea lucrărilor sau în termenul de garanţie a acestora avem neconformităţi, obligaţia legală a constructorului, care are blocată şi o garanţie de bună execuţie, este aceea de a remedia acele neconformităţi pe cheltuială proprie şi de a ne asigura că turiştii beneficiază de confortul de care au nevoie”, a spus Mircea Fechet.
Oficialul a fost întrebat despre faptul că nu toate lărgirile de plajă sunt făcute la fel şi i s-a dat exemplu plaja din Mamaia unde nisipul nu este fin, iar intrarea în apă, care are adâncime mare, ar putea pune chiar probleme de siguranţă turiştilor.
“Eu am participat personal la recepţia lucrărilor noi de combatere a eroziunii costiere. Avem zeci de mii de metri pătraţi de plajă nouă care arată foarte bine. Nisipul este foarte fin. Nu a existat nicio diferenţă între contractul de la Eforie sau de la Agigea şi contractul de la Mamaia. Mă refer la proiect. Deci, tehnologia de lărgire a plajelor, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate şi tot ce au avut de făcut acele companii care au extins plaja a fost similar la fiecare dintre şantiere. E adevărat că, la recepţia lucrărilor, în timp ce noi ne-am făcut datoria peste tot, adică am plătit, unele lucrări s-au executat la o calitate în conformitate cu caietul de sarcini şi cu documentaţia de atribuire, iar altele se pare că au nişte neconformităţi. Acele neconformităţi vor fi remediate de către constructor pe cheltuială proprie dacă ele reprezintă o încălcare a condiţiilor din caietul de sarcini”, a spus Fechet.
Acesta a reafirmat că, dacă la plaja de la Mamaia intrarea în apă se face brusc, la adâncime mai mare poate fi considerată neconformitate ce ar trebui remediată.
“Eu ştiu că fiecare proiect de extindere şi de lărgire a plajei presupune atât partea de plajă până la intrarea în mare, cât şi o distanţă suficient de mare până în larg, care, din informaţiile pe care le am eu, ar trebui să însemne în acelaşi timp o intrare lină în apă. Dacă acolo există nişte praguri, dacă există o adâncire accelerată a apei Mării Negre, prima concluzie la care mă gândesc este aceea că ar putea exista o neconformitate pe perioada de garanţie care ar trebui remediată”, a subliniat Mircea Fechet.