Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat pentru Economedia că în prezent s-au înregistrat în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) toți marii retailerii și marii producători. În ceea ce privește producătorii mici și medii, ar fi de ordinul miilor, potrivit datelor de săptămâna trecută.
„(N.r- S-au înregistrat în Sistemul Garanție-Returnare) Marii retaileri toți, marii producători toti, din producătorii mici și medii sunt de ordinul miilor, nu am mai verificat săptămâna aceasta, dar cred ca sunt undeva la 3.000 de producători și comercianți”, a declarat ministrul Mediului.
Acesta spune că țintele privind colectarea de sticle sunt pe tipuri de ambalaje, iar dacă 2 ani la rând nu se ating obiectivele respective, atunci administratorul poate să piardă licența. Întrebat dacă el crede că se vor înregistra toți producătorii și comercianții, estimați la 100.000, și dacă este suficient o lună pentru aceștia, ministrul a spus că dacă vor pot reuși. Cine nu se înregistrează o să primească amendă, iar RetuRO trebuie să facă tot posibilul, să facă companii de conștientizare și de informare, pentru a ajunge la fiecare comerciant.
Acesta a spus că nu există varianta ca sistemul să nu fie funcțional din 30 noiembrie 2023: „Din punctul meu de vedere sistemul pornește în data de 30 noiembrie, după această dată producătorii trebuie să plătească garanția, iar pe raft să apară produsul inclusiv cu garanția”.
SGR va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.
Ministrul a subliniat faptul că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până pe 28 februarie 2023, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei.
Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR, şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.
Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.