Ministrul Muncii: Legea privind pensiile speciale ar putea fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre legea privind pensiile speciale, că tot ce a fost până acum nu va mai fi, astfel că ”nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”, scrie News.ro.

Ministrul Muncii a spus în că a avut discuţii inclusiv astăzi pe legea privind pensiile speciale şi în zilele următoare, dar şi pe parcursul lunii ianuarie şi a dezbaterilor din Parlament. „Aşa cum au precizat liderii celor două partidul, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu va fi o Ordonanţă de urgenţă ci un proiect legislativ promovat de Guvern şi transmis Parlamentului. Începând de astăzi, proiectul de act normativ se află pe masa CSM, care este garantul independenţei justiţiei după care va fi trimis către ministerele coiniţiatitoare şi avizatoare. Dacă primm toate avizele, săptămâna viitoare va fi adoptat în Guvern”, a spus ministrul Muncii.

El a respins criticile Opoziţiei privind depăşirea termenului din PNRR pentru adoptarea legii, arătând că Opoziţia a avut ministrul de justiţie şi nu a făcut nimic, când a fost la putere.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Noi, această coaliţie politică, ne asumăm să facem ceva. Nu intru în dezbatere politică, pentru că este o temă importantă, Noi trebuie să fim responsabili şi trebuie să asigurăm şi respectarea principiilor CCR şi respectarea independenţei sistemelor şi aplicarea acestor măsuri astfel, încât să nu mai existe abuzuri,să nu mai fie nicio pensie mai mare decât salariul, să nu mai fie perioade asimilate ci perioade finale, cu stagiul minim de cotizare şi să se reducă cheltuiala cu aceste pensii”, a arătat ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai spus că ăn primul rând, în acest proiect de act normative înlătură aceste abuzuri, aceste perioade asimilate şi fac în aşa fel încât să aplinieze legislaţia din România la legislaţia europeană.

„Ce vreau să spun este că tot ce a fost până acum nu va mai fi, nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”. a arătat Budăi.

El a mai spus că „nu se vor mai permite în sistemul judiciar începând de la 20 de ani în sus perioade asimilate. „Vom face o etapizare aşa cum a recomandat şi Banca Mondială, după intrarea în vigoare a proiectului, a legii care va fi promovată în Parlament, vor fi necesari 20 de ani strict în magistratură, vorbim strict de procutorişi judecători după care treptat, în următorii 5 ani, vom creşte câte un an acest stagiul minim de cotizare astfel încât să ajungem ca în toate ţările UE, 25 de ani în magistratură”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul a mai spus că legea nu se va aplica retroactiv, pentru că decizia CCR spune că nu putem ataca drepturile câstigate. Despre pensiile de serviciu ale militarilor şi poliţiştilor, ministrul Marius Budăi a spus că „există o modificare şi acolo”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Adoptarea unei legi care va pica la CCR pune la îndoiala capacitatea Min. Muncii de a gestiona si rezolva problema pensiilor speciale.
    Se naste o lege proasta, anticonstitutionala cu o mie de moase care nu rezolva problema.
    😯
    Proiectul legii pensiilor speciale nu introduce principiul contributivității. Magistrații sunt cei favorizați, fiind singurii care rămân cu o pensie de 80% din salariul brut.
    Legea poate avea problemele la CCR pentru că introduce recalcularea pensiilor în plată exclusiv pentru magistrați.

    Șefii Justiției vor beneficia de pensie specială după expirarea unui mandat întreg în funcție.
     Acest lucru însemnă că nu se ține cont de vechimea de 25 de ani în magistratură.
    😯
    Nu se umblă la vârsta de pensionare, magistrații putându-se pensiona în continuare la cerere după 25 de ani de vechime în muncă.

    Legea nu prevede nici creșterea vârstei de pensionare, etapizat, până la cea valabilă pentru restul cetățenilor României. 

    Personalul de specialitate asimilat magistraților din Ministerul Justiției, CSM, Înalta Curte, CCR și alte instituții va beneficia în continuare de pensii speciale, chiar dacă nu au fost magistrați, ceea ce e cazul în multe situații.

    Asadar un simulacru de lege iar pentru alti speciali nu seintampla nimic.
    Protectie la maxim pentru speciali!🙃

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.