Ministrul Proiectelor Europene: În luna martie avem de atins 24 de jaloane din PNRR, cred că ele vor fi închise. Anul acesta ar trebui să atragem 6 miliarde de euro din PNRR

Redacția mart. 23, 2022 0 comentarii
Dan Vîlceanu

România a îndeplinit toate cele 21 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) scadente în decembrie, după ce a fost încheiată discuția pentru ultimele trei neîndeplinite, iar în luna martie sunt de atins 24 de jaloane. „Cred că ele vor fi închise”, a declarat miercuri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu, dacă a precizat că România ar trebui să atragă 6 miliarde de euro din PNRR în acest an.

„La finalul anului trecut am avut în PNRR 21 de jaloane, care au fost închise, cu excepția a 3 jaloane, care erau legate de o discuție dintre Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții. Discuția a fost închisă acum 2-3 săptămâni și putem închide și acele 3 jaloane. Prima cerere de plată pe care România o va depune este undeva la mijlocul lunii mai și se referă la 2 miliarde euro din partea de granturi și aproximativ 1,9 miliarde din partea de împrumuturi. Este legată de acele jaloane din decembrie”, a declarat ministrul.

Dan Vîlceanu a precizat că România are de atins 24 de jaloane în luna martie.

„Ele sunt în diverse stadii, nu există îngrijorări cu privre la atingerea acestora. Cred că ele vor fi închise, sunt diverse acte normative în diverse stadii. Pentru o parte din jaloane nu este nevoie de acte normative, hotărâri de Guvern sau de Ordonanțe de urgență, ci pur și simplu de ordine de ministru, fie pentru publicarea unor ghiduri, fie pentru diverse proceduri care trebuie făcute în minister. Pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme”, a spus el.

Următoarea cerere de plată pe care România o va depune anul acesta va fi undeva în luna octomrbie și va avea sume din granturi de 2 miliarde euro și din împrumuturi tot un miliard. „Anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde euro în contul de la Banca Națională”, a spus Dan Vîlceanu.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.