MIPE: Programe în valoare de peste 400 milioane euro pentru IMM-urile care au fost afectate de pandemie

Redacția mai 25, 2022 0 comentarii
bani, finantari, euro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea granturilor pentru companii. Astfel, IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor fi sprijinite prin acordarea de granturi pentru investiții, finanțate în cadrul Acțiunii 411 – Programul Operațional Competitivitate.

Propunerea de act normativ vizează adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin sub formă de granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii și granturi pentru investiții necesare retehnologizării, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis și ajutorului de stat.

Pentru sprijinirea IMM-urilor afectare de criza sanitară sunt propuse două măsuri și anume:

  • Măsura 4.1.1-1 Granturile pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii se acordă pe proiect și beneficiar, sub forma de ajutor de minimis

Fonduri alocate: 58.823.529 euro, din care 50.000.000 euro FEDR-REACT EU și 8.823.529 euro cofinanțare de la bugetul de stat

Valoarea grant: min. 50.000 euro – maximum 200.000 euro

Ce firme vor putea beneficia de ajutorul de minimis: IMM-urile care își desfășoară activitatea în Clasa P – Invățământ, Clasa Q – Sănătate și asistență socială, Clasa R – Activități de spectacole, culturale și recreative

Beneficiari estimați: 600 entități

  • Măsura 4.1.1-2 Granturile pentru investiții necesare retehnologizării, sub formă de ajutor de stat

Fonduri alocate: 352.941.176 euro, din care 300.000.000 euro FEDR-REACT EU și 52.941.176 euro cofinanțare de la bugetul de stat

Valoare grant: între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019

Ce firme vor putea beneficia de ajutorul de stat: IMM-uri care își desfășoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției); Clasa F – Construcții; Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor; Clasa H – Transport și depozitare; Clasa I – Hoteluri și restaurante.

Sprijin pentru sectorul agroalimentar

Tot din Programul Operațional Competitivitate, MIPE finanțează acordarea microgranturilor și granturilor pentru capital de lucru destinate enităților din sectorul agroalimentar, măsură ce face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație.

Microgranturile vor fi acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar granturile vor fi acordate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE).

MAT va lansa apelul pentru contractarea de granturi joi, 26 mai. Informații suplimentare pe site-ul acestei instituții, aici. De asemenea, MAT a publicat și Manualul de utilizare a platformei IMM Recover, disponibil aici.

Reamintim faptul că atât cererile pentru contractarea de granturi, cât și cele pentru microgranturi vor fi depuse în platforma IMM Recover.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.