Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor județene, adică gestionarii din teritoriu ai bugetului de aproape 45 de miliarde de lei al instituției. Este o schimbare majoră în sistemul de sănătate, cu implicații economice și politice, în anul în care CNAS are cel mai mare buget din istoria sa.
În acest moment, cei mai mulți dintre directorii caselor județene de asigurări de sănătate sunt interimari sau delegați pe funcții, un statut care îi face mai permisivi la eventualele presiuni politice.
Lansarea concursului pentru casele județene este o miză uriașă în sistemul sanitar, dată fiind puterea directorilor de la nivel local: ei decid decontările de sume de la bugetul de asigurări către spitalele de stat și private din respectivul județ și în ce condiții se fac decontările. Pe scurt, ei dirijează fluxul de bani de la bugetul asigurărilor sociale către beneficiari, ceea ce le conferă o putere uriașă la nivel local.
Bugetul aprobat pentru acest an al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, ceea ce transformă CNAS într-una dintre instituțiile publice cu cel mai amre buget din țară.
De remarcat creșterea exponențială a bugetului CNAS în ultimul deceniu: de la 17,8 miliarde de lei în 2011, la 24,9 miliarde de lei în 2016 și 44,7 miliarde de lei în 2020, potrivit unui document al instituției.
Concursul va avea trei probe: a dosarului (în care e verificată respectarea condițiilor de înscriere), proba scrisă și interviul. Termenul – limită pentru depunerea dosarelor e 20 aprilie, iar pe 23 aprilie se vor afișa rezultatele selecției dosarelor de concurs pe baza îndeplinirii condițiilor de participare. Contestațiile se depun până pe 26 aprilie.
Proba scrisă e programată pe 6 mai, iar interviul – în termen de maximum 4 zile lucrătoare de la proba scrisă. Proba scrisă pentru toți candidații din toate județele se va desfășura în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București, iar interviurile – la sediul CNAS.
Sunt excluse de la concurs atât persoanele cu condamnări, cât și cele care sunt asociați sau administratori ai firmelor care furnizează servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.
Potrivit informațiilor Economedia și G4Media, proba scrisă ar putea avea loc în condiții similare cu cele de la examenul de bacalaureat – cu camere de luat vederi care să elimine orice posibilitate de fraudare, iar din componența comisiei de evaluare la interviu vor face parte specialiști recunoscuți în domeniu.
Concursul a fost lansat de noul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit în funcție în ianuarie. Cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, Adrian Gheorghe a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu și în primul mandat al acestuia la şefia Ministerului Sănătăţii, în Guvernul Cioloș, potrivit Libertatea.
El a lucrat din 2018 ca senior health economist în departamentul de epidemiologie a bolilor infecţioase la Imperial College London. Coautor la mecanismul de feedback al pacientului Adrian Gheorghe are un doctorat la Universitatea din Birmingham, obţinut în 2013. A lucrat timp de doi ani la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cercetător în evaluare economică în Departamentul de Sănătate Globală şi Dezvoltare. Între 2015 şi 2018, Gheorghe a lucrat ca “economist în sănătate” la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltare internaţională care îşi propune să ajute ţările cu venituri mici şi mijlocii să atingă creşterea economică şi să reducă sărăcia prin reforma politicilor publice.