Miza pe energia verde, în 2022: Primăria Cluj-Napoca și administrația din sectorul 1 al Capitalei vor să pună panouri fotovoltaice în marile orașe

Redacția feb. 4, 2022 0 comentarii
casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Cel putin 100 de blocuri din Cluj-Napoca vor fi pregătite pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și fonduri structurale și toate clădirile publice vor intra în proces de reabilitare termică și vor avea panouri solare sau fotovoltaice, scrie Actual de Cluj. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care a mai precizat că se lucrează cu specialiști din Ministerul Mediului pentru identificarea de soluții și resurse, astfel încât casele și blocurile din Cluj să fie dotate cu panouri solare/ fotovoltaice.  Un anunț similar vine și din București. Începând cu anul 2022, administrația locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din această zonă administrativă pe care le administrează, a anunțat Clotilde Armand.

Primăria din Cluj-Napoca a lansat propunerea de instalare de panouri fotovoltaice pentru spații comerciale și industriale. Primăria a început montarea a 640 de panouri fotovoltaice pe șapte amplasamente ale municipalității, clădiri care se află acum în lucu. Proiectul care vizează panouri fotovoltaice și reabilitare clădirilor va continua, susține primarul Clujului.

„Cel putin 100 de blocuri vor fi pregătite pentru finanțare prin PNRR și fonduri structurale, toate clădirile publice,  creșe, grădinițe, școli, clădiri administrative vor intra în proces de reabilitare termică și vor avea panouri solare sau fotovoltaice. Lucrăm împreună cu Ministerul Mediului, există un grup de lucru tehnic, pentru obținerea de resurse financiare europene, pentru dotarea caselor și blocurilor din Cluj cu panouri fotovoltaice. La case, să poți să îți asiguri încălzirea, la bloc să îți permită să îți deduci din costul facturii”, a spus primarul Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă. Costurile ar fi asigurate în mare măsură prin fonduri europene – ar putea fi vorba de o subvenție de 85-100%. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pentru a scădea factura la energie, e convins primarul.

La o zi după anunțul primarului din Cluj-Napoca, azi, Clotilde Armand, primar al sectorului 1 din București, a anunțat planul de a deveni „prima administrație locală din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă”.

„Primăria Sectorului 1 va deveni, începând cu acest an, producător de energie electrică. Începând cu anul 2022, administrația locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din această zonă administrativă pe care le administrează. Este vorba despre 150 de clădiri publice – grădinițe, școli, licee, spitale și sedii administrative – care sunt racordate la rețelele naționale de distribuție de energie”, a spus Armand, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În anii 2023 și 2024 capacitatea acestor clădiri de producere de energie electrică va fi suplimentată până la instalarea unei capacități totale de 21.000 de kWp. Astfel, după suplimentarea capacității, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 va depăși energia consumată, susține Clotilde Armand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.