Moartea austerității, alegeri cruciale și amenințări de război: evenimentele politice de urmărit în economiile emergente în 2022

Vladimir Putin pixabay.com

Alegeri esențiale, referendumuri, reforme și tensiuni geopolitice ar putea reconfigura traiectoriile economice în cadrul piețelor emergente în acest an, arată o analiză CNBC.

În condițiile în care economia mondială se redresează după recesiunea provocată de pandemia de Covid-19, o divergență a apărut între economiile avansate și cele emergente.

Banca Mondială a avertizat săptămâna trecută că, în condițiile în care creșterea economică va încetini în 2022 și într-un context de noi amenințări generate de mutațiile Covid și de avans al inflației, al datoriilor și al inegalităților sociale, alături de retragerea politicilor de stimulente fiscale și monetare, economiile emergente sunt foarte vulnerabile.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

BM arată că, dacă toate economiile avansate vor atinge o recuperare completă a producției până în 2023, economiile emergente și în curs de dezvoltare vor rămâne la un nivel cu 4% mai mic față de trendul pre-pandemic. Țările afectate de conflicte sau cu instituții politice fragile vor avea un nivel cu 7.5% mai redus, potrivit acestui raport.

Austeritatea, puternic amenințată

Un element esențial în atenția analiștilor în 2022 este maniera în care alegeri esențiale ar putea conduce la abandonarea politicilor de austeritate în mai multe țări emergente de prim plan, cu punerea sub semnul întrebării a nivelurilor datoriilor publice.

Brazilienii vor merge la urne în octombrie iar actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro a început deja să majoreze cheltuielile publice pentru a contracara scăderea susținerii populației, și noi pași în această direcție ar putea să fie făcuți în apropierea alegerilor, arată Shilan Shah, senior economist la Capital Economics.

Fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva are în prezent un avans uriaș în sondaje, iar Shah crede că acesta s-ar putea dovedi și mai puțin atașat față de disciplina fiscală.

Indiferent de cine va câștiga, „se pare că rata datoriei publice în PIB va crește, mărind astfel prima de risc a țării”, arată Shah.

Chiar dacă finanțele publice nu sunt la fel de vulnerabile ca în Brazilia, Shah notează că alegerile prezidențiale din Columbia ar putea marca de asemenea un viraj spre stânga care va adânci îngrijorările legate de datoria publică.

În Africa de Sud, disputele interne din partidul de guvernământ ANC marchează atmosfera înainte de alegerile pentru conducerea formațiunii din decembrie. Președintele Cyril Ramaphosa încearcă de mult timp să reconcilieze cele două facțiuni ale partidului, în special în ceea ce privește agenda sa de reforme economice și de privatizări.

Alegeri locale organizat în noiembrie au condus la cel mai prost rezultat pentru ANC de la preluarea puterii în 1994.

Shah sugerează că, pentru a-și asigura susținerea pentru un al doilea mandat de lider al partidului, Ramaphosa ar putea fi înclinat să “dilueze planurile de austeritate necesare pentru a stabiliza nivelul ridicat al datoriei publice.”

Liberalizare și productivitate

Evenimente politice dintr-o serie de alte țări ar putea de asemenea să afecteze progresul în ceea ce privește reforme economice esențiale. Shah spune că o listă „neinspirată” de candidați la prezidențialele din Filipine oferă puține speranțe legate de implementarea de reforme.

Între timp, în India, o performanță slabă a partidului de guvernământ BJP la alegerile locale din acest an îl vor face pe premierul Narenda Modi “încă și mai nervos la ideea de continuare a măsurilor de liberalizare.”

Chile ar putea vedea o influență și mai mare a statului asupra economiei în urma referendumului privind noua constituție din al treilea trimestru din 2022. Acest lucru ar putea îmbunătăți accesul la servicii publice, dar ar putea afecta eficiența economică și ar putea descuraja investitorii.

Dacă Xi Jinping va rămâne liderul Partidului Comunist Chinez la sfârșitul celui de-al doilea mandat în acest an, acest lucru va pava drumul spre un “stil și mai autocratic de elaborare a deciziilor,” subliniază Shah.

“Abordarea în stil de campanie a reglementărilor va continua, iar marile companii vor rămâne sub presiune pentru a se adapta la prioritățile Partidului, afectând și mai mult creșterea productivității.”

Tensiuni geopolitice

Amenințarea unei escaladări între Rusia și NATO în privința Ucrainei rămâne o amenințare geopolitică majoră pentru piețe. Eșecul negocierilor l-a determinat pe diplomatul american Michael Carpenter să afirme că “zgomotul tobelor de război răsună puternic iar retorica a devenit mai degrabă stridentă.”

Analistul Capital Economics crede că șansele unei invadări a Ucrainei rămân mici și că acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina vizează mai degrabă obținerea de concesii din partea NATO, dar perspectiva înăspririi sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei rămâne de actualitate.

În tot acest timp, ar putea apărea o deteriorare a relațiilor dintre China și Coreea de Sud dacă partidul de opoziție PPP câștigă alegerile din martie. Această formațiune a promis că va milita pentru întărirea alianțelor cu SUA.

Shah crede că efectele politice asupra relațiilor cu China ar putea avea “consecințe economice semnificative dacă vor conduce la un boicot al produselor coreene de către consumatorii chinezi.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: