Moldova, interesată să adere la platforma comună de livrare a gazelor cu UE

Redacția ian. 9, 2023 0 comentarii
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria

Citând Agenția Tass, Azernews a transmis că Moldova este interesată să adere la platforma comună de livrare a gazelor propusă anterior de Comisia Europeană. Declarația aparține premierului Natalia Gavriliță și a fost făcută în cursul unei întâlniri ci Manfred Weber, un europarlamentar din partea Partidului Popular European, potrivit Rador.

Ea a subliniat că accesul la această platformă va permite Moldovei să-și accelereze procesul de întărire a securității energetice a țării.

În prezent, Moldova se confruntă cu o criză energetică din cauza majorării prețurilor la gaze și curent electric, acest lucru provocând majorarea prețurilor și proteste pe întreg teritoriul țării. În mod obișnuit, Moldova își acoperă deficitul energetic prin rezervele de anul trecut, precum și prin achiziționarea de combustibil de la o serie de alți furnizori.

În octombrie 2022, premierul moldovean Natalia Gavriliță a efectuat o vizită în Azerbaidjan pentru discuții legate de livrarea gazelor. Anterior, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat că Moldova examinează posibilitatea de a semna cu Azerbaidjanul un contract pe termen lung de livrare a gazelor. El a subliniat că Moldova consumă anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze și ar dori semnarea unui contract în urma căruia țara să primească anual între 1 și 3 miliarde de metri cubi.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *