Moldovenii apelează la gaze extrem de scumpe din Rusia ca să poată țină becul aprins

bec iluminat, becuri

Prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom către Republica Moldova va fi în decembrie de 831,04 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat  pe Telegram Vadim Ceban, directorul general al Moldovagaz, potrivit Interfax. “Prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom către Republica Moldova, ținând cont de puterea calorifică, va fi de 831,04 dolari pentru 1.000 de metri cubi în luna decembrie. Întreaga cantitate de gaze de la furnizorul rus va satisface necesitățile Tiraspoltransgaz [Centrala Cuciurgani, din Transnistria, care furnizează electricitate pentru toată RM – n.r.]”, a spus Ceban.

Spre comparație, prețul gazului la hub-ul Baumgarten, Viena, referința pentru Europa Centrală și de Est, este , pentru decembrie, de circa 42-43 euro/MWh, ceea ce, făcând conversia în metri cubi, rezultă într-un preț de circa 500 dolari/1.000 mc. Practic, Republica Moldova plătește cu 50% mai mult pe gaz decât prețul regional. Nu are însă ce face, pentru că au un contract cu Gazprom de tip take or pay – consumi sau plătești oricum și, mai mult, termocentrala de la Cuciurgani este esențială pentru tot sistemul energetic al vecinilor.

Potrivit lui Ceban, gazul se va ieftini în primăvară. Citând estimările preliminare ale Moldovagaz,  prețul gazului de la Gazprom va fi de 510 dolari pentru 1.000 de metri cubi în primul trimestru al anului 2024.

Republica Moldova a încetat să mai consume gazele Gazprom în decembrie 2022, sistarea în furnizarea din Rusia durând până acum. În prezent, gazul este furnizat centralei electrice din Transnistria, care generează energie electrică pentru Moldova.

Moldova cumpără gaze la licitații pe piețele globale pentru consumul intern. Principalul furnizor actual este compania de stat din Moldova Energocom. Informațiile despre prețurile Energocom “sunt confidențiale, în conformitate cu acordul de vânzare-cumpărare semnat în august 2022”, a declarat anterior Ceban.

La începutul lunii noiembrie, Energocom a înmagazinat peste 600 de milioane de metri cubi de gaze, în Ucraina și în România, ceea ce ar fi suficient pentru necesitățile țării până în martie 2024.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Maia Sandu viseaza marea cu sarea de la mafia statala romaneasca, uitand ca la vremuri grele, Moldova a fost mereu prima tradata si abandonata de barbarii de talhari romani.

    • Cum adică Ioane “Moldova a fost mereu prima tradata si abandonata de barbarii de talhari romani”? Moldova a fost România și a fost ruptă din Romania chiar de jegurile care au făcut-o dependenta de gazul lor. Cum a fost trădată Moldova de România când Moldova era parte a României și doi cei mai mari criminali din istorie, respectiv Hitler și Stalin au hotărât să ia URSS Moldova și Ungaria Transilvania? Prostia pe care o spui tu acum este similară cu afirmația că un evreu este antisemit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *