Moody’s Analytics, despre deficitul bugetar record: Dacă guvernul român nu acţionează urgent pentru a accelera consolidarea fiscală, atunci vom vedea o agravare a deficitului bugetar în 2025 şi 2026

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Moody’s Analytics, o divizie de analiză a Moody’s separată de cea care acordă ratinguri de ţară, a transmis un avertisment autorităților de la București în legătură cu nivelul record al deficitului bugetar.

În contextul adaptării economiilor din Europa Centrală la lovitura economică dată de taxele vamale americane, directorul de analize economice pentru ENEA de la Moody’s Analytics, Gaurav Ganguly, s-a declarat “mult mai îngrijorat” decât alte țări din regiune atunci când vine vorba despre România, unde deficitul bugetar a urcat la 9,3% din PIB anul trecut, depăşind chiar şi maximul din timpul pandemiei de COVID-19. Cifrele pe primul trimestru, publicate săptămâna trecută, arată că deficitul a continuat să crească, în ritm anual.

“Dacă guvernul nu acţionează urgent pentru a accelera consolidarea fiscală, atunci, având în vedere înrăutăţirea perspectivelor de creştere, vom vedea o agravare a deficitului bugetar în 2025 şi 2026”, a spus Ganguly, care se aşteaptă în cazul României la un deficit bugetar de 8,4% din PIB în acest an şi unul de 7,1% în 2026, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Chiar dacă nivelul de îndatorare al Poloniei şi României este în continuare sub media din UE, costurile cu serviciul datoriei Poloniei, ca procent din PIB, s-au dublat începând din 2021, în timp ce în cazul României au crescut cu un punct procentual până la 2,3% din PIB.

Războiul din Ucraina, majorarea cheltuielilor militare şi alegerile au contribuit la creşterea împrumuturilor în Europa Centrală, iar Polonia şi România, cele mai mari economii din regiune, au avut anul trecut cele mai mari deficite bugetare din UE.

“Se pare că există foarte multă rigiditate a cheltuielilor în Polonia, ceea ce pune o presiune mare asupra eforturilor de consolidare fiscală pe partea cheltuielilor”, a apreciat Ganguly, adăugând că Polonia trebuie să lucreze din greu pentru a se asigura că ţinta de reducere a deficitului rămâne una credibilă.

Moody’s Analytics mai arată că Europa Centrală are un spaţiu fiscal limitat pentru a contracara lovitura economică dată de taxe, având în vedere nivelul ridicat al deficitelor în această regiune dependentă de exporturi, şi trebuie să găsească noi motoare de creştere pe fondul restructurării economiei mondiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În pofida unei expuneri directe reduse a exporturilor spre SUA, Europa Centrală se numără printre regiunile din UE cele mai dependente de schimburile comerciale, în condiţiile în care ponderea exporturilor de bunuri în PIB variază de la 75,5% în Slovacia şi până la 39,4% în Polonia, în toate cazurile peste media din UE care este de 34,2%.

Taxele americane au înrăutăţit perspectivele pentru întreaga Europă, agravând riscurile de recesiune şi reducând perspectivele de creştere pentru Cehia, România şi Ungaria, a mai spus directorul de analize economice pentru ENEA de la Moody’s Analytics, Gaurav Ganguly.

“SUA se retrag în izolaţionism. Asta pune o presiune uriaşă asupra economiei mondiale, în special asupra ţărilor care sunt expuse la sistemul comercial global şi care s-au bazat pe comerţ ca motor de creştere economică”, a spus Gaurav Ganguly. “Este foarte important pentru aceste ţări să găsească noi pieţe de export, să găsească noi parteneri, să găsească noi motoare de creştere”, a adăugat Ganguly.

Potrivit acestuia, printre noile motoare ar putea figura promovarea exporturilor, noi alianţe de comerţ şi investiţii, promovarea unor noi industrii sau atragerea de investiţii directe din partea altor ţări.

“Contextul politic şi cel al tarifelor este unul care creează probleme structurale foarte mari pentru creşterea economică, Dacă ţările nu se vor apleca asupra acestora, ele vor avea probleme pe termen mediu, nu doar pe termen scurt”, a spus Ganguly.

 

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.