Motorina s-a ieftinit sâmbătă cu 4 bani pe litru

Redacția mart. 25, 2023 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit sâmbără motorina standard cu 4 bani pe litru. Stația Petrom Vitan, lângă București Mall, monitorizată de Economedia, afișează pe data de 25 martie 2023 un preț al motorinei standard de 7,12 lei, mai mică față de ziua anterioară când era 7,16 lei/litru.

În cazul benzinei, ultima modificare de preț a avut loc joi, 23 martie, când prețul a crescut cu 5 bani pe litru.

Potrivit peco-online, litrul de motorină standard la stațiile Petrom din Capitală costă sâmbătă 25 martie între 7,10 si 7,13 lei. Iar prețul unui litru de benzină standard este cuprins între 6.57 – 6.63 de lei pe litru.

Cum evoluează cotațiile internaționale ale petrolului

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu circa 2,5%, influenţate de evoluţia negativă a titlurilor bancare europene

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu circa 2,5%, influenţate de evoluţia negativă a titlurilor bancare europene şidupă ce secretarul pentru Energia din SUA, Jennifer Granholm, a spus că refacerea stocurilor din rezerva strategică a ţării ar putea dura mai mulţi ani, ceea ce reduce perspectivele cererii, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,85 dolari, sau cu 2,4%, până la 74,06 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 1,79 dolari, sau cu 2,5%, la 68,23 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă, care au coborât cu peste 4% la începutul sesiunii, au încheiat totuşi săptămâna în creştere, după ce săptămâna trecută au înregistrat cele mai mari scăderi săptămânale din lunile ultimele luni, din cauza tulburărilor din sectorul bancar şi a îngrijorărilor cu privire la o posibilă recesiune.

”Evoluăm în paralel cu factori macroeconomic contrari şi există o nouă corelaţie cu acţiunile”, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.

Acţiunile bancare din Europa au scăzut puternic vineri, în frunte cu Deutsche Bank şi UBS Group, puternic afectate de îngrijorările că cele mai grave probleme din sector de la criza financiară din 2008 nu au fost încă aduse sub cotrol.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a convocat vineri dimineaţă o reuniune neprogramată a Consiliului de Supraveghere a Stabilităţii Financiare.

Un dolar mai puternic, care a crescut cu 0,6% faţă de alte valute, a alimentat, de asemenea, vânzările de petrol, deoarece face ţiţeiul mai scump pentru deţinătorii altor valute.

Casa Albă a declarat în octombrie că va răscumpăra petrolul pentru stocurile strategice atunci când preţurile vor fi de aproximativ 67-72 de dolari pe baril.

Granholm le-a spus parlamentarilor, joi, că va fi dificil să profitaţi de preţurile scăzute din acest an pentru a adăuga stocuri, care sunt în prezent la cel mai redus nivel din 1983, după vânzările direcţionate decise de preşedintele Joe Biden anul trecut.

Scăderile preţurilor petrolului au fost totuşi limitate de aşteptările pentru o cerere puternică în China.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *