Motorul economiei Germaniei are probleme în a-şi reveni după ce a intrat în recesiune la începutul anului

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Moralul mediului de afaceri german s-a deteriorat în iulie, pentru a treia lună la rând, pe măsură ce analiştii avertizează că motorul economiei Germaniei are probleme în a-şi reveni după ce a intrat în recesiune la începutul anului, arată rezultatele sondajului lunar publicat marţi de institutul ifo, citat de agenția Reuters, conform Agerpres.

Institutul a informat că indicele climatului sau de afaceri a scăzut în luna iulie până la 87,3 puncte de la o cifră revizuită de 88,6 puncte în iunie. Scăderea este uşor mai mare decât anticipau analiştii intervievaţi de Reuters care mizau pe o valoare de 88 de puncte.

“Economia germană nu şi-a revenit cu adevărat după criza coronavirusului. Problema este că majorările ciclice nu sunt însoţite de ritmuri puternice de creştere a PIB-ului ci mai degrabă de creşteri fragile”, a spus economistul şef de la VP Bank, Thomas Gitzel.

Cea mai mare economie a Europei a intrat într-o recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de e contracţie a PIB-ului, la începutul acestui an. Datele preliminare privind Produsul Intern Brut pe trimestrul al doilea ar urma să fie publicate vineri.

Thomas Gitzel se aşteaptă la o creştere foarte modestă, de 0,1%, a PIB-ului Germaniei în trimestrul al doilea, urmată de o contracţie în trimestrul al treilea, pe măsură ce economia mondială încetineşte şi persistă îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie.

Carsten Brzeski, analist la ING, spune că economia germană resimte efectele unei reveniri sub aşteptări a economiei chineze, a apropiatei recesiuni din SUA şi a măsurilor de înăsprire a politicii monetare, înaintea următoarei reuniuni de la Banca Centrală Europeană, care va avea loc joi. “Sentimentul preponderent că Germania se va confrunta cu o perioadă prelungită de creştere slabă pare să se fii răspândit şi în rândul companiilor germane”, a spus Carsten Brzeski.

Mai mulţi indicatori arată spre o perspectivă pesimistă în Germania, unde producţia industrială scăzută a acţionat ca o frână pentru zona euro. În luna iulie, indicele composite PMI a coborât sub pragul de 50 de puncte, ceea ce arată spre un declin al activităţii în servicii şi sectorul manufacturier pentru prima dată după luna ianuarie şi posibilitatea unei recesiuni mai lungi.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *