Municipiul Reșița plătește 13 milioane euro pentru instalarea unui parc fotovoltaic de 20 MW

fotovoltaice, panouri solare Sursa foto R Power

Municipiul Reșița, din județul Caraș-Severin, a scos la licitație în SICAP un contract de 63,7 milioane lei pentru lucrări de instalare a unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 20 MW. Panourile vor fi montate pe un teren liber de construcții, de 30 de hectare, care este în prezent o pășune.

Potrivit descrierii din SICAP, parcul va fi operațional în nouă luni de la semnarea contractului cu antreprenorul general și va genera minim 28.406 MWh pe an, cu o contribuție la reducerea emisiilor de CO2 ale României de 9.058 tone pe an. „Investiția realizată în punerea în funcțiune a unui parc fotovoltaic se aliniază cu tendințele actuale de extindere a sectorului energetic cu instalații de producere a energiei din surse regenerabile și contribuie la atingerea țintei propuse prin PNIESC 2021-2030 pentru România, ce dorește ca până în anul 2030 să atingă ținta de 30,7% energie produsă din surse regenerabile în mixul energetic național”, citim în caietul de sarcini.

Contractul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile la nivelul întreprinderilor, Obiectivul specific 11.2: Măsuri de producere a energiei din surse regenerabile destinate autorităților administrației publice locale.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ofertele se deschid în 21 februarie, departajarea lor se face în funcție de preț, eficiența echipamentelor propuse și experiența echipei de proiect.

Pe lângă dezvoltatori privați care au investit și investesc în parcuri fotovoltaice, acum se alătură trend-ului și unități administrative de stat, orașe, în primul rând. Astfel, luna trecută, Oradea a anunțat că dezvoltă propriul parc fotovoltaic de 10 MW în jurul uneia dintre haldele de gunoi. Lucrarea costă 80 de milioane lei, durează un an și este finanțată tot prin POIM. Tot luna trecută, orașul Hîrșova a anunțat licitație pentru propriul parc fotovoltaic de 1 MW și 1,15 milioane euro.

În 2021, orasul Ocna Mureș a anunțat că și-a asigurat tot necesarul de curent pentru consumul administrației locale odată cu inagurarea unui parc fotovoltaic.

În prezent, puterea instalată în fotovoltaic în România se apropie de 2.000 de MW, în timp ce eolianul ajunge la 3.000 de MW. Dacă luăm în considerare și cei 6.400 de MW putere hidro, țara noastră este la o capacitate instalată în surse „verzi” de peste 10.000 de MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: