Nala Renewables a cumpărat un portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România de la suedezii de la OX2

JL-Lehtirova-180905-0122 Sursa foto: OX2

Nala Renewables, o platformă globală de investiții în energie electrică și regenerabilă și producător independent de energie electrică, un joint venture între IFM Investors și Trafigura, a achiziționat un portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România de la dezvoltatorul suedez în domeniul energiei regenerabile OX2. Acordul include construcția parcului eolian, iar valoarea contractului este de 214 milioane euro. Firma de consultanță CMS a asistat tranzacția.

Proiectul este situat în estul României și va avea 16 turbine Vestas, model V162-6,2 MW. Proiectul are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023. Compania OX2 va fi responsabilă de construcția parcului eolian, care va începe în trimestrul III al acestui an. Punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.

Tranzacția include și un contract virtual de vânzare cumpărare energie electrică (Virtual Power Purchase Agreement) cu o durată de 12 ani cu un offtaker corporativ multinațional. Ea a fost structurată ca un complex de documente tranzacționale care au inclus transfer de părți sociale, un master contract privind transferarea elementelor de infrastructură specifică proiectului (OX2 va continua să fie implicată pe parcursul etapei de construcție și va acționa ca interfață cu contractorii principali, furnizorul turbinelor și contractanții lucrărilor civile și electrice) precum și contracte specifice industriei (contract de furnizare a turbinelor (Turbine Supply Agreement), contract O&M, contracte privind realizarea lucrărilor civile și electrice (BoPs)).

„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastra pe o piață în ascensiune.”, a declarat anterior Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.

Nala Renewables este un joint venture 50/50 între Trafigura și IFM Net Zero Infrastructure Fund, care se concentrează pe construirea și investirea în infrastructură energetică verde. Regiunea ECE este una dintre principalele piețe de interes pentru Nala, unde are un portofoliu de peste 1,5 GW de proiecte de energie regenerabilă.

Varinia Radu, coordonatoarea departamentului Energie și Schimbări Climatice al CMS România și director adjunct al CEE EPC, a declarat: „Această tranzacție este o premieră în România în ceea ce privește structura de cumpărare a unui activ „la cheie”- la stadiul operațional de producție comercială. De asemenea, acest mandat a adus o mare varietate de aspecte juridice de la autorizare, licențiere, reglementare în domeniul energiei, mediului, imobiliare, până la acorduri legate de construcție, aspecte legate de dreptul societar, achiziții, Investiții Străine Directe și acorduri complexe de finantare”.

Ramona Dulamea, Energy Counsel al CMS România, adaugă: „În România, sectorul energiei eoliene continuă să înregistreze o creștere remarcabilă datorită potențialului eolian semnificativ al țării.”

Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică și energie regenerabilă, concentrată pe proiecte solare, eoliene și de stocare a energiei în baterii în Europa, America Latină și Statele Unite. Nala este o afacere comună 50-50% între Trafigura, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacționare de mărfuri din lume, și Fondul IFM Net Zero Infrastructure. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este să construiască un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate generativă cumulativă de patru gigawati.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: