Netflix, în era nouă: Cu managementul schimbat, compania de streaming ar urma să se concentreze pe creșterea veniturilor

netflix, tv Sursa foto: Pexels

Netflix, care are în prezent 230,75 de milioane de abonaţi plătitori, a intrat joi într-o nouă eră, cu un nou management care va trebui să se concentreze pe creşterea veniturilor la fel de mult, dacă nu mai mult, decât creşterea abonamentelor, notează agenția AFP, citată de News.ro.

„Primii 25 de ani au fost buni. Sunt entuziasmat la ideea că următorii 25 vor fi geniali”, a declarat Reed Hastings, fondatorul societăţii, într-o conferinţă de presă online.

El a anunţat că a cedat funcţia de co-director general lui Greg Peters, alături de Ted Sarandos.

Cel care a creat în 1997 un serviciu de închiriere de DVD-uri prin poştă va rămâne totuşi „preşedinte executiv”. El va face un pas înapoi după un an 2022 extrem de dificil pentru compania sa, chiar dacă a ieşit din el cu capul sus.

Netflix a pierdut aproape 1,2 milioane de abonaţi în primul semestru, înainte de a-şi reveni în primăvară. Apoi a câştigat 7,66 milioane de abonaţi între octombrie şi decembrie, mai mult decât se aştepta.

Vestea a încântat pe Wall Street: acţiunea a câştigat aproape 7% joi în timpul tranzacţionării online după închiderea Bursei.

Dar serviciul rămâne „sub o presiune puternică pentru a obţine rezultate mai bune pentru acţionarii săi”, notează Paul Verna, analist la Insider intelligence, după ce „titlul său a pierdut mai mult de 50% din valoare în 2022”.

Platforma a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 31,6 miliarde de dolari (+6,4% într-un an), dar profitul net anual a scăzut cu 12%, până la 4,5 miliarde.

Grupul californian a luat anul trecut măsuri pentru a genera noi surse de venituri, care ar trebui să le aducă rezultate anul acesta, începând prin noul abonament mai ieftin, cu reclame.

„Promovarea lui Greg Peters arată importanţa acestei activităţi pentru Netflix. În calitate de director de operaţiuni, el a fost arhitectul acestei decizii, după ani de rezistenţă din partea companiei”, a reacţionat Paul Verna.

„Aşa cum ascensiunea lui Sarandos a fost un semn al transformării Netflix – de la companie de tehnologie la studio de televiziune şi film – tranziţia actuală pune publicitatea în centrul acţiunii, alături de conţinut”.

Expertul se aşteaptă totuşi la un început lent, cu venituri din publicitate de 830 de milioane de dolari în 2023, din cauza concurenţei puternice, a crizei economice şi a „necesităţii urgente ca Netflix să se concentreze pe profitabilitatea sa, mai degrabă „nu doar pe creşterea abonamentelor”.

Greg Peters a salutat primii paşi ai noii formule lansate în noiembrie şi a asigurat că abonaţii formulelor mai scumpe nu au trecut în masă la abonamentul la preţ redus.

Spencer Neumann, directorul financiar, speră că publicitatea va reprezenta rapid 10% din cifra de afaceri de la început şi „mult mai mult mai târziu”.

În următoarele săptămâni şi luni, serviciul de streaming va cere, de asemenea, utilizatorilor să plătească pentru a adăuga profiluri în contul lor, în loc să-şi partajeze parola gratuit.

„Nu va fi o decizie universală populară”, a recunoscut Greg Peters.

Noul co-director se aşteaptă la un val de rezilieri la început, apoi feedback-ul consumatorilor. „Slujba noastră este să avem întotdeauna mai multe titluri pe care oamenii doresc absolut să le vadă”, a adăugat el.

Pariu reuşit pentru sezonul sărbătorilor 2022, cu noi sezoane de seriale de succes precum „The Crown”, despre Regina Elizabeth II şi „Emily in Paris”.

Noi programe, inclusiv serialul fenomenal „Wednesday” şi serialul documentar „Harry & Meghan”, unde cuplul princiar povesteşte cum au decis să abandoneze monarhia britanică, a contribuit, de asemenea, în mod semnificativ la popularitatea platformei.

Greg Peters a spus că vrea „întotdeauna mai mult”: „mai mulţi utilizatori”, „mai multă implicare” şi „mai multe surse de venit”.

„Impactul cultural al Netflix, cu „Wednesday”, „Stranger Things” şi altele, este pur şi simplu uimitor şi va merge şi mai departe”, a continuat el.

Plecarea pe jumătate a lui Reed Hastings constituie însă „o schimbare psihologică semnificativă pentru Netflix”, consideră Neil Saunders, analist la GlobalData, care se teme că serviciul va deveni mai puţin îndrăzneţ.

„Deoarece el rămâne preşedinte, compania îşi păstrează expertiza, dar există un mic risc ca şi cultura companiei să se schimbe şi să devină mai precaută, mai ales în acest context de incertitudine economică”, a detaliat el.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *