Nevoia digitalizării în agribusiness: Cum pot companiile să își crească productivitatea cu ajutorul tehnologiei

IRUM Sursă foto: IRUM

Digitalizarea în agribusiness se realizează cu pași mici din cauza reticenței românilor pentru acest domeniu. Într-un interviu acordat Economedia, reprezentanții startup-ului Octavic și al business-ului IRUM au povestit despre cum ajută digitalizarea agribusiness-urile și cât de necesară este pentru performanța unei companii sănătoase.

Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcţii de maşini și utilaje. Funcționând inițial ca și companie de stat, IRUM devine o societate cu capital complet privat în anul 1999, cu Maviprod ca și principal acționar, dedicându-se de atunci în principal industriei forestiere. În prezent, compania are peste 500 de angajaţi.

Octavic este un startup din Oradea lansat în urmă cu şapte ani care oferă soluţii de digitalizare pentru companii din industrii precum prelucrarea metalelor şi materiale de construcţii.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Noi folosim o soluție de monitorizare în special pentru zona de prelucrări mecanice. Pentru IRUM  oferim asistență pe partea de monitorizare a mașinilor cu comandă numerică pentru realizarea  pieselor care intră în componența tractoarelor. Sistemul culege datele în timp real și anunță dacă există o problemă sau dacă trebuie schimbată o piesă. Sistemul lucrează pe mai multe paliere în sensul în care avertizează în timp real clienții pentru a putea interveni rapid și include și partea de analiză și statistici pentru a lua deciziile cele mai bune și bazate pe date și nu pe intuiție”, spune Felix Blaga, co-fondator Octavic.

Nevoia digitalizării în agribusiness

Odată ce un business de dezvoltă, nevoia de digitalizare se accentuează pentru a putea evolua constant. Reprezentanții IRUM spun că motivul pentru care au ales calea digitalizării este nevoia de a-și reduce costurile de producție și de a reuși să lanseze produsele cât mai repede pe piață.

„Ești obligat să controlezi cât mai bine tot procesul de producție de la prima fază până la ultima și să ai feedback în orice moment. Cu cât ai mai multe mașini, cu atât e mai greu de controlat producția. Cu ajutorul acestui soft ai niște date importante pe care le prelucrezi, analizezi și iei măsuri. În cazul în care ai probleme, softul este capabil să trimită un mesaj spre conducere spunând unde este problema”, spune compania.

În acest sens, sunt multe beneficii pentru business-urile care se digitalizează. „În momentul în care un business devine tot mai mare, are mai multe utilaje și mai mulți oameni este foarte greu să ai un control bun fără un sistem care să îți ofere date. Noi în momentul de față, până la un sistem de genul acesta ni le culegeam manual unde gradul de acuratețe este subiectiv, pe când prin această tehnologie strângem informații live de la un sistem conectat la mașina. Este mai precis”, spun reprezentanții IRUM.

Recuperarea investiției se realizează între 12-18 luni. Acesta este targetul companiei, iar în cazul în care o investiție are nevoie de mai mult de 18 luni pentru a fi recuperată, nu este una fezabilă. Cu ajutorul unei astfel de soluții, costurile de producție la nivel de fabrică ar putea scădea 2-3%.

Deși suntem în 2022 și multe business-uri din România au trebuit să se digitalizeze rapid în timpul pandemiei, în continuare există companii care nu au mers în acea direcție. Printre principalele motive, spune Felix Blaga, ar putea fi reticența la tot ceea ce înseamnă noutate și problema bugetului, variind în funcție de organizație și de viața companiei (dacă este de mult timp pe piață sau dacă este o companie nou înființată).

Planuri pentru dezvoltare în domeniul digitalizării

În ceea ce privește planurile de dezvoltare, reprezentanții IRUM spun că au în plan să investească în continuare în digitalizare și anume în noi echipamente cum ar fi diverși roboți pentru a reduce costul de producție.

„S-au făcut multe investiții în digitalizare inclusiv în partea de IT. Tot mai multe mașini cu comandă numerică au o zonă digitalizată implementată. Am dezvoltat o linie completă, încă nu este 100% automatizată, ci doar parțial, pentru pregătirea și vopsirea componentelor pentru tractoare agricole. S-au investit sume importante în ultimii ani atât în creșterea și dezvoltarea productivității cât și în digitalizare. Complet este greu de automatizat, însă ne dorim să automatizăm din ce în ce mai mult. Avem în plan să cumpărăm și roboți de sudură, probabil o sa punem roboti și la mașini pe comandă numerică”.

Compania a accesat în trecut fonduri europene și guvernamentale și în prezent lucrează la un proiect cu Universitatea Tehnica din Cluj unde colaborează pentru a dezvolta un utilaj care lucrează în pădure pentru colectarea masei lemnoase, dar cu recuperare de energie. Pe lângă partea de dezvoltare, compania va mai putea achiziționa echipamente pentru a-și îmbunătăți procesul de producție și creșterea productivității.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: