Nici măcar toți locuitorii Chinei nu pot umple toate apartamentele goale care stau acum nevândute, spune un fost oficial chinez

Redacția sept. 23, 2023 2 comentarii
China

Chiar și populația de 1,4 miliarde de locuitori a Chinei nu ar fi suficientă pentru a umple toate apartamentele goale împrăștiate în întreaga țară, a declarat sâmbătă un fost oficial, într-o critică publică rară a pieței imobiliare a țării, afectată de criză, scrie Reuters.

Sectorul imobiliar din China, cândva pilonul economiei, s-a prăbușit din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale, în urma unei măsuri drastice de restricționare a noilor împrumuturi.

Dezvoltatorii de renume, cum ar fi Country Garden Holdings, continuă să se clatine aproape de incapacitate de plată chiar și în prezent.

Până la sfârșitul lunii august, suprafața combinată a locuințelor nevândute se ridica la 648 de milioane de metri pătrați, arată cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică.

Aceasta ar fi egală cu 7,2 milioane de locuințe, potrivit calculelor Reuters, pe baza unei dimensiuni medii a locuinței de 90 de metri pătrați.

Această cifră nu ia în calcul numeroasele proiecte rezidențiale care au fost deja vândute, dar care nu au fost încă finalizate din cauza problemelor de cash-flow, sau multiplele locuințe achiziționate de speculatori în ultima revenire a pieței din 2016 care au rămas vacante, care împreună reprezintă cea mai mare parte a spațiului neutilizat, estimează experții.

“Câte locuințe vacante există acum? Fiecare expert dă o cifră foarte diferită, cel mai radical fiind de părere că numărul actual de locuințe vacante este suficient pentru 3 miliarde de oameni”, a declarat He Keng, în vârstă de 81 de ani, fost director adjunct al biroului de statistică.

“Această estimare ar putea fi un pic cam mult, dar 1,4 miliarde de oameni probabil că nu le pot umple”, a declarat He la un forum în orașul Dongguan, din sudul Chinei, potrivit unui material video publicat de presa oficială China News Service.

Opinia sa negativă asupra sectorului semnificativ din punct de vedere economic, exprimată în cadrul unui forum public, contrastează puternic cu narațiunea oficială potrivit căreia economia chineză este “rezistentă”.

“Tot felul de comentarii care prezic prăbușirea economiei chineze continuă să apară din când în când, dar ceea ce s-a prăbușit este o astfel de retorică, nu economia Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe la o conferință de presă recentă.

Sursa foto: Unsplash / Camillo Corsetti Antonini

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *