Nicușor Dan: Primăria Capitalei poate crește subvenția pentru căldură cu 100-200 de milioane de lei / Cauza pentru care termoficarea este în situația actuală sunt sutele de milioane neplătite în trecut

conducte radet energetica apa calda retea termica

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că Primăria poate crește subvenția pentru căldură cu 100-200 de milioane de lei, față de nivelul actual de 950 milioane de lei, pentru a acoperi scumpirea gigacaloriei. Dan a afirmat că acesta este primul an în care Municipalitatea chiar plătește subvenția, în anii trecuți din cele peste 900 de milioane de lei fiind plătite doar câte 500-600 de milioane de lei. Potrivit lui, aceasta este cauza pentru tot ceea ce se întâmplă acum în sistemul de termoficare.

„În acest moment, subvenția anuală pe care Primăria o plătește este de 950 milioane de lei. Este posiibl să suplimentăm această sumă, adică situația noastră financiară actuală ne permite să o facem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul final. Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus. Decizia dacă și cât plătim o să o ia consiliul general”, a afirmat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România, care sunt cu până la 96% mai mari decât anul trecut, din cauza scumpirii gazelor. Pentru București, pentru ELCEN, a fost aprobată o scumpire de 86,58%prețul crescând de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh. Prețurile plătite pentru încălzire și apă caldă plătite de consumatorii finali ar putea crește dacă primăriile nu majorează subvențiile, pentru a acoperi aceste scumpiri.

Nicușor Dan a afirmat că decizia privind subvenția plătită de Primărie pentru căldură și apă caldă va fi luată după ce va fi stabilit prețul final cu tot cu taxe al gigacaloriei.

„În prezent este 506 lei gigacaloria. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, iar restul de 340 sunt plătiți de către Primăria Municipiului București. Pentru moment avem informații doar în ceea ce privește producția, adică prețul de producție, conform informației oficiale de la ANRE. Astfel, gigacaloria este acum 329 lei, plus TVA de 19%. Conform unei legi, din ianuarie TVA va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punct de vedere al TVA. Începând din noiembrie gigacaloria va fi 329 lei + 19% TVA, iar din ianuarie o să fie 329 lei + 5% TVA. A mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi e 220 lei + TVA de 19%. Chiar azi este o ședință a consiliului de administrație al Termoenergetica. Termoenergetica se va duce la ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE. În momentul acela o să avem prețul total, un preț total până în ianuarie și un preț total din ianuarie încolo”, a explicat el.

Primarul Capitalei a mai spus că, în continuare, primăria Municipiului București o să plătească o parte importantă a prețului. „Acum este 2 la 1 (raportul între subvenția plătită de primăria și prețul plătit de cetățean, din gigacalorie) și probabil că raportul o să fie și mai mare”, a menționat el.

Nicușor Dan a afirmat că acesta este primul an în care primăria chiar plătește subvenția. „Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, ani în care s-au plătit 600 de milioane. Dacă vrem să găsim cauza pentru tot ceea ce se întâmplă acum în sistemul de termoficare, cauza este acele sute de milioane lipsă care nu s-au plătit în trecut”, a precizat el.

Dan a mai spus că nu se pot face minuni într-un timp scurt, iar în 2-3 ani o să fie mai bine. În iarna 2021-2022 va fi puțin mai bine decât în iarna trecută, potrivit lui.

În ceea ce privește datoriile primăriei către Termoenergetica, acestea se situează în prezent la 150-160 de milioane de lei, față de 500 de milioane de lei la jumătatea anului. Nicușor Dan a precizat că în 10-11 noiembrie Primăria va plăti 109 milioane lei către companie, iar datoriile rămase la Termoenegetica vor fi sub 50 de milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *