Nicușor Dan: Vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022. Sper ca în Parlament să existe înțelepciune ca autoritățile locale să fie ajutate să treacă peste această iarnă / Bucureștenii nu vor plăti mai mult pe căldură în ianuarie

BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021 sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Primarul Capitalei Nicușor Dan a declarat că nu a cerut bani de la Guvern pentru termoficare la întâlnirea de sâmbătă cu premierul Nicolae Ciucă, însă au existat discuții despre solicitările tuturor autorităților locale cu încălzire centralizată, care au un necesar de 3 miliarde de lei. El a precizat că Primăria va fi în dificultate în ianuarie 2022, dacă nu primește atunci un ajutor de la Guvern. El a lansat un apel și la Parlament, în legătură cu elaborarea bugetului pe anul 2022, precizând că speră să existe înțelepciune ca autoritățile locale în dificultate să poată fi ajutate să treacă peste această iarnă.

Nicușor Dan a afirmat că analiza cu privire la ajutorul Guvernului pentru termoficare vizează toate cererile municipalităților care totalizează 3 miliarde de lei și ea o să fie făcută în context elaborării bugetului pe anul 2022 la care Guvernul a început să lucreze.

„Noi nici nu am cerut bani. Au existat mai multe discuții prin intermediul Asociației Muncipiilor și primăriile care nu au de plată facturi în 2021 nu au cerut bani pentru anul ăsta. Am spus însă că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a afirmat primarul Capitalei.

El a afirmat că, atunci când a preluat mandatul, a preluat și o datorie de 3 miliarde de lei, din care un miliard a fost plătită și cea rămasă a fost eșalonată. Astfel, din veniturile de 4,5 miliarde Primăria mai rămâne cu puțini bani în conturi care nu sunt suficienți pentru plata subvenției majorate și cu atât mai puțin pentru dezvoltare.

„O să avem venituri de 4,4-4,5 miliarde lei. Faptul că la un moment dat avem 40-50 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic în condiţiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că subvenţii care practic ar trebui să se dubleze anihilează orice şansă de dezvoltare”, a spus Dan.

El a cerut Parlamentului înțelepciune la elaborarea bugetului pe anul 2022, astfel încât să fie ajutate primăriile cu probleme cu costul termoficării.

„Bugetul pe anul 2022 este atribuit Parlament și sper să existe înțelepciune în Parlament ca autoritățile locale în dificultate să poată fi ajutate să treacă peste această iarnă. Eu sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului, așa cum sunt optimist că o să primească toate orașele care au sisteme centralizate de încălzire”, a precizat el.

Nicușor Dan a afirmat că bucureștenii vor plăti în ianuarie 164 lei pe gigacalorie, iar dacă prețul nu este majorat în consiliul general, aceeași sumă va fi plătită și în februarie.

Astfel, dacă se va majora tariful, facturile mărite vor veni abia la două luni de la adoptarea hotărârii de către Consiliul General al Municipiului București, a precizat Dan.

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *