Firma elvețiană Nord Stream 2 AG, din spatele controversatului gazoduct rusesc spre Germania, și-a declarat insolvența

nord stream 2, gaze naturale, gazoduct, energie, rusia, germania, gazprom Sursa foto: Nord-Stream.com

Societatea Nord Stream 2 AG, o firmă cu sediul în cantonul elveţian Zug, s-a declarat în cele din urmă în insolvenţă, după ce anterior anunțase doar intenția, iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi, a declarat marţi responsabilul economic cantonal Silvia Thalmann-Gut, informează AFP.

„Am fost informaţi astăzi (marţi) că această societatea nu mai poate funcţiona…a fost nevoită să se declare în insolvenţă iar angajaţii au primit înştiinţarea de concediere”, a explicat Silvia Thalmann-Gut pentru postul public de televiziune SRF. Societatea nu a putut pune în practică un plan social “pentru că este insolvabilă””, a precizat responsabilul cantonal, citat de Agerpres.

UPDATE: Operatorul de gazoducte din Rusia, cu sediul în Elveția, Nord Stream 2 AG, a transmis miercuri că nu și-a declarat insolvența, transmite Reuters.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Nu confirmăm relatările din presă conform cărora Nord Stream 2 a depus faliment. Compania a informat autoritățile locale doar că a trebuit să rezilieze contractele cu angajații după impunerea sancțiunilor americane asupra companiei”, a spus Nord Stream 2 AG.

Știrea inițială

Compania cu sediul în Elveția care a construit gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania ia în considerare intrarea în insolvență, au declarat pentru Reuters două surse.

Potrivit surselor, Nord Stream 2 AG a lucrat cu un consilier financiar pentru compensarea unor datorii și ar putea începe oficial procedura de insolvență într-o instanță elvețiană, chiar în această săptămână.

Nord Stream 2 AG reziliază și contractele lucrătorilor, au spus sursele. Nu este clar dacă toate entitățile legate de Nord Stream 2 AG vor fi închise sau cum intenționează Gazprom să continue întreținerea conductei.

Nord Stream 2 AG nu a răspuns întrebărilor Reuters, iar Gazprom a refuzat să comenteze.

Statele Unite au sancționat Nord Stream 2 AG săptămâna trecută, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte de invadarea țării, ceea ce a provocat un val de sancțiuni economice din partea Occidentului.

Nord Stream 2 AG, care este înregistrată în Elveția și deținută de gigantul gazelor de stat rus Gazprom, a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde de dolari, conceput pentru a dubla capacitatea de livrare de gaz din Rusia în Germania.

Conducta de 1.230 km nu a început operațiunile comerciale, deoarece era în așteptarea aprobărilor în Germania. Însă săptămâna trecută Germania a suspendat acest proces ca urmare a escaladării crizei din Ucraina.

Gazprom a plătit jumătate din costul construirii Nord Stream 2, restul proiectului de 11 miliarde de dolari fiind finanțat de compania britanică de petrol și gaze Shell, de OMV din Austria, de Engie din Franța și de Uniper din Germania și Wintershall DEA.

Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a declarat luni într-un interviu acordat serviciului de radio elvețian RTS că toți angajații Nord Stream, peste 140 de angajați, care lucrau pentru companie în orașul elvețian Zug, au fost concediați.

Germania, care primește jumătate din gaz din Rusia, a susținut Nord Stream 2 pentru a diversifica aprovizionarea cu energie pentru Europa, dar proiectul s-a confruntat cu opoziție în cadrul Uniunii Europene și din partea Statelor Unite, care au condamnat creșterea dependenței de gaz de Rusia și reducerea volumelor prin Ucraina, care beneficia de taxa de tranzit.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută, mai multe companii mari, inclusiv marile companii petroliere, au declarat că își vor vinde operațiunile rusești, inclusiv Shell, care a declarat că nu va mai fi implicată în Nord Stream 2, printre alte investiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: