Noul acord referitor la Brexit ar putea înlătura ameninţarea unui război comercial între Regatul Unit şi cea mai mare piaţă a sa, UE (CNBC)

Redacția mart. 2, 2023 0 comentarii
brexit-steagul-uk-ue

Noul acord referitor la Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea ajuta la readucerea în prim-plan ”a fundamentelor sănătoase” ale Regatului Unit, cu condiţia ca relaţiile cu Bruxelles-ul să continue să se îmbunătăţească, sugerează analişti citaţi de CNBC, informează News.ro.

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat luni acordul privind Cadrul Windsor, care urmăreşte să stabilească controversatul Protocol al Irlandei de Nord.

Protocolul a fost o problemă de lungă durată pentru partidele unioniste pro-Brexit din Irlanda de Nord şi a blocat Adunarea decentralizată a Irlandei de Nord în ultimul an, după ce Partidul Democrat Unionist şi-a dat demisia în semn de protest.

Deşi este aşteaptat să treacă prin Parlamentul britanic, acordul a fost primit cu mesaje mixte de la Belfast, DUP examinând în prezent detaliile acordului în raport cu cele ”şapte teste” asupra cărora a insistat.

Tony Travers, profesor la London School of Economics and Political Science, a declarat luni pentru CNBC că, deşi DUP încă poate îngreuna lucrurile pentru Sunak, abordarea mai amabilă a primului ministru faţă de Bruxelles oferă ”o platformă prin care Regatul Unit şi UE să creeze o relaţie mai raţională.”

Economistul senior la Berenberg Kallum Pickering a declarat într-o notă de luni că progresul ar putea marca o linie de demarcaţie după şase ani şi jumătate de incertitudine dăunătoare.

Noul acord înlătură posibila ameninţare a unui război comercial între Regatul Unit şi cea mai mare piaţă a sa, care a fost o ameninţare mereu prezentă în abordările mai combative ale predecesorilor lui Sunak, Boris Johnson şi Liz Truss, notează CNBC.

Pickering a spus că acest lucru va îmbunătăţi încrederea şi va debloca probabil investiţiile în afaceri care au fost ţinute pe margine de riscul unei dispute comerciale între Regatul Unit şi UE.

”În timp ce Regatul Unit va suferi un impact de durată asupra potenţialului său de creştere în urma deciziei sale de a creşte barierele comerciale cu UE, factorul major care a ţinut pe loc economia Regatului Unit de la referendum a fost incertitudinea”, a explicat el.

El a mai spus că ”dacă acest lucru se va sfârşi, ne aşteptăm ca fundamentele sănătoase ale Regatului Unit, bănci bine capitalizate, firme cu flux de numerar şi pieţe bine reglementate, să se reafirme.”

Berenberg menţine previziuni peste consens privind PIB-ul Regatului Unit în următorii trei ani, cu o contracţie de 0,8% în 2023, urmată de o revenire de 1,6% în 2024 şi o creştere suplimentară de 1,7% în 2025.

PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 0,5% în decembrie, pe măsură ce economia a stagnat în ultimul trimestru al anului 2022, evitând o recesiune tehnică, dar creşterea costului vieţii şi înăsprirea politicii monetare creează factorii contrari persistenţi pentru creştere.

Banca Angliei estimează că economia a intrat în primul trimestru din 2023 într-o recesiune superficială de cinci trimestre.

Cu câţiva ani în urmă, un astfel de acord privind Brexit ar fi avut un impact substanţial asupra pieţelor.

Lira sterlină a crescut uşor în urma anunţului, dar reacţia generală pe pieţele bursiere şi valutare a fost relativ redusă în raport cu standardele istorice.

Jordan Rochester, strateg senior G10 FX la Nomura, a declarat că, în ciuda semnificaţiei sale politice, acordul nu se va trece imediat în preţurile pieţei şi că traderii au în prezent alte priorităţi.

”Aceasta este în mare măsură o problemă a Irlandei de Nord, Irlanda de Nord, cu una dintre cele mai mici populaţii din regiunile din Regatul Unit, cu cel mai mic PIB, de asemenea, nu va schimba în mod semnificativ previziunile macroeconomice ale multor oameni despre unde va veni creşterea pentru Regatul Unit, unde va fi inflaţia şi ce înseamnă aceasta pentru Banca Angliei”, a spus el.

El a sugerat că acordul ar putea începe să aibă un impact mai mare pe piaţă pe termen lung, dacă se produce o schimbare majoră către ”politici mai pragmatice” cu UE, ceea ce ar putea deschide uşa către îmbunătăţiri suplimentare suplimentare ale acordurilor comerciale.

Foto: Brexit / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *