Noul Cod Rutier a intrat în vigoare. Cât timp vor rămâne fără permis și ce amenzi primesc șoferii care nu respectă regulile de circulație

Accident A 1 Giarmata SURSA FOTO : DRDP Timişoara

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare duminică și cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi ,,praguri” de viteză și pedepse mai aspre pentru manevre periculoase pe autostradă. Noile amenzi și sancțiuni au fost propuse după ce, în vara anului trecut, pe Autostrada Soarelui au fost mai multe cazuri de circulație pe contrasens și pe banda de urgență.

Suspendarea permisului pentru 120 de zile (4 luni)

Suspendarea permisului de circulație pentru 4 luni se aplică pentru următoarele abateri :

-circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă

-depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h

-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată

Anterior, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren se reținea permisul pentru 90 de zile, cu posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la doar 30 de zile după un test cu 15 întrebări pentru verificarea regulilor de circulație. Totodată, circulația pe contrasens era sancționată cu reținerea permisului pentru 60 de zile.

Suspendarea permisului pentru 90 de zile pentru circulația pe banda de urgență 

Circulația pe banda de urgență a autostrăzii era sancționată doar cu amendă contravențională în vechea legislație, dar acum, Noul Cod Rutier prevede reținerea permisului pentru 90 de zile dacă șoferii folosesc în mod nejustificat banda de urgență. Noile amenzi sunt cuprinse între 1305 și 2900 lei.

Reținerea permisului 30 de zile pentru comportament agresiv

Noul Cod Rutier definește comportamentul agresiv, ,,șicanele” în trafic : deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, reducerea bruscă a vitezei, demaraj cu patinarea roților, întoarcerea cu frâna de mână, claxonatul excesiv și folosirea repetată a semnalelor luminoase, conducerea motocicletei pe o singură roată, ambalarea motorului sau mersul cu spatele pentru intimidarea altor șoferi. Amenzile sunt cuprinse între 580 și 725 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile.

Retragerea permisului pentru 12 ore pentru alcool sau consum de droguri pe baza constatării medicului

Poliția Rutieră poate suspenda pentru cel mult 12 ore permisul de circulație dacă la examenul medical, până la emiterea rezultatelor probelor de sânge, un medic constată că șoferul ar fi consumat alcool sau droguri : ,,Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație”. Anterior, legislația nu prevedea o măsură restrictivă a dreptului de circulație.

România s-a angajat ca până în 2026 să reducă numărul accidentelor de circulație cu 25 %, numeroase proiecte de siguranță rutieră, în special infrastructură rutieră nouă fiind finanțate prin PNRR.

 

SURSA FOTO : DRDP Timişoara

Comentarii

  1. Tot în șoferi lovesc politicienii cu amenzi usturătoare. polițe rca scumpe. rovigneta la fel. De carburanți ce sa mai zic.??? Ne vedem în curând pietoni și numai ei sa sofereasca !!!

  2. Noul Cod Rutier a intrat în vigoare duminică și cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi aproape nemodificate.
    Scris si facutpentru cocalari.
    Bombardieri pe soselefara numar.
    Nu umbla nimeni la modul de obtinere a permiselor auto?
    Aici e problema!
    Faci o scoala nu Neica Nimeni Instructor si dai o spaga de 500€ si gata ai permis!

  3. Și… Cine și cum constată miliția aceste abateri ? Ce, pe drumuri vor fi, un pom un milițian, un pom un milițian. Tot șoferii a căror mașina are o cameră video, vor distribui imagini cu acele abateri. Dar și aici e un impediment. Chiar militia a contestat, în instanță, unele imagini, cu pretextul că acele camere video auto nu sunt omologate. Vă dați seama câtă prostie. De parcă, cineva a luat un cuptor cu microunde, un fir de călcat, o bormașină și le-a transformat în cameră video și le-a montat pe mașină. Camera video, are rol de a filma, bormașina, de o găurii și tot așa. Codul rutier e o lege de hârtie igienică. Mă miră că nici până acum nu este reglementată punctual, circulația în sensul giratoriu. Nici nu contează pe câte benzi se circulă întrun sens, 2,3,4, ea este asimilată ca fiind pe o singură bandă. Ca la noi la… nimeni.

  4. Bună ziua.
    Mi s a suspendat permisul de conducere pentru.. Am întrat în localitate cu viteza de 133 km pe ora.
    Suspendat pe perioada de 120 de zile fără drept de circulație di acel moment.
    Mașina a fost luata cu un alt șofer.
    Se poate sa nu mi dea 15 zile dovada de condus.
    Deci eu nu am avut drept de condus din acel moment.

  5. Salut daca nu semnezi procesul verbal si nu il iei stie cineva la cit timp îl poti primi acasa mentionez il am suspendat pt viteza in localitate 90 zile multumesc

    • Nu!Mi s-a suspendat pentru 0,03!Trebuie să-l iau pe 2 Oct.Duminica ,fiind sigur nu au program…Pe 2 Iulie ,tot duminica ,au avut program …Să mi-l ia …Trebuie să dai și testarea obligatorie ,altfel se prelungește la 120 de zile…

  6. Bună ziua.
    Ce se întîmpla dacă am dovada înlocuitoare permis 15 zile și nu mă prezint la prelungire dovadă. ?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *