Nuclearelectrica a preluat active ale Companiei Naționale a Uraniului

centrala nucleara cernavoda sursa CNE

Nuclearelectrica a preluat de la Compania Națională a Uraniului activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E – Sucursala Feldioara, tranzacție deja aprobată de Consiliul Concurenței.

Activitatea principală a Nuclearelectrica constă în producerea de energie electrică și termică, prin procedeu nuclear, precum și producerea de combustibil nuclear prin folosirea tehnologiei de tip CANDU 6. Nuclearelectrica se află în portofoliul de companii al Ministerului Energiei, fiind listată la Bursa de Valori București.

Activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E – Sucursala Feldioara reprezintă un ansamblu unitar de active, capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia Nuclearelectrica fiind continuarea activității preluate la data transferului, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti. Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale – Agenţia
Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

sursa foto: CNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.