Nuclearelectrica a semnat un Memorandum pentru retehnologizarea și finanțarea Unităţilor 1, 3 şi 4 de la Cernavodă

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Nuclearelectrica anunță semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu agenţia de credit la export şi grup de asigurări şi finanţare din Italia, controlat direct de Ministerul Economiei şi Finanţelor din Italia, şi compania Ansaldo Nucleare, cu sediul în aceeaşi ţară, pentru a avansa dezvoltarea şi finanţarea retehnologizării Unităţilor 1, 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavodă, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Memorandumul a fost parafat, joi, la Roma, în prezenţa ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi a ministrului pentru Intreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso.

Potrivit comunicatului de presă, reprezentanţii Ansaldo Nucleare şi-au exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie şi management de proiect, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor şi sistemelor, în principal pentru partea clasică a centralei, necesare pentru finalizarea şi punerea în funcţiune atât a proiectului Unităţii 1, cât şi a Unităţilor 3 şi 4. În acelaşi timp, au confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menţionate.

Totodată, cei de la SACE vor să finanţeze cele două proiecte ale SN Nuclearelectrica S.A. cu până la două miliarde de euro, în conformitate cu procedurile companiei, condiţiile negociate de părţi şi aprobările aferente autorităţilor italiene relevante.

„Retehnologizarea Unităţii 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 vor conduce, după 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investiţiile de extindere a capacităţii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea şi dezvoltarea socio-economică a lanţului valoric al României, de la creşterea lanţului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă şi o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanţă şi profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcţiune a Unităţii 1. Prin urmare, aşteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unităţi. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înţelegere şi nivelul de încredere acordat capacităţilor de producţie de energie nucleară din România”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

Potrivit comunicatului de presă, proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea acestuia.

Până în prezent, pentru servicii de inginerie a fost semnat un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation (“CCC”), pentru furnizarea de scule şi componente pentru reactoare. La ora actuală, se află în proces de finalizare procedura aferentă Acordului-cadru pentru servicii de management de proiect şi asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

De asemenea, proiectul Unităţilor 3 şi 4 se află în prima fază, care acoperă operaţionalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică şi contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaţionalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate, şi a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătăţiri de proiect din perspectiva securităţii nucleare.

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Comentarii

  1. Ce drăguți sunteți ! Retehnologizați unitățile 3 și 4 care nu au fost construite. Superb.
    Corectați ? Vom vedea . Publicați ? Nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *