UPDATE Nuclearelectrica cheltuie 1 milion de lei pentru „dezvoltarea” șefilor. Compania susține că va pregăti noua generație de specialiști, nu manageri

Cosmin Ghita, Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Nuclearelectrica, compania de stat care operează Centrala de la Cernavodă, a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare de 1 milion de lei pentru servicii de consultanță în vederea punerii la curent a directorilor cu ultimele cunoștințe la nivel internațional din domeniu și pentru „dezvoltarea” lor. Consultantul ales își va oferi serviciile timp de 2.000 de ore dintr-un an (circa 8 ore pe zi lucrătoare) și va concepe și plan de carieră pentru șefi.

UPDATE Într-un punct de vedere transmis Economedia, Nucleareletrica susține că serviciile de consultanță nu se referă la pozițiile de manageri care au contracte de mandat, ci la personalul specializat sau care urmează să intre în perioada de pregătire conform cerințelor și principiilor industriei nucleare. (Răspunsul complet, la finalul articolului).

Știrea inițială:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În limbajul corporatist adoptat de Nuclearelectrica, acestea ar fi, sintetic, activitățile pe care consultantul va trebui să le presteze, pentru echivalentul a 200.000 de euro, timp de 1 an:

„Achiziția are ca obiect asigurarea de servicii profesionale de asistență specializată în dezvoltarea cadrului procedural de knowledge transfer și dezvoltare a liderilor, în mod unitar la nivelul întregii societăți, pentru asigurarea unor politici performante în domeniul resurselor umane, specifice particularităților industriei nucleare și know-how-ului acumulat la nivel internațional, în cadrul unei perioade efective de prestare a serviciilor de 12 luni”.

Din Caietul de Sarcini, aflăm că cea mai mare parte a ședințelor dintre consultant și șefii Nuclearelectrica se vor face prin videoconferință, adică nu este nevoie de vizite în persoană la sediiile din București sau Cernavodă. Dacă totuși se consideră că aceste vizite sunt strict necesare, atunci ele vor fi limitate la 150 de ore pe an, corespunzătoare a cel mult două sesiuni de deplasare.

Compania vine și cu detalierea serviciilor prestate:

  • a) Asistență acordată Managementului SNN în procesul de documentare și evaluare în scop decizional, cu implicații în domeniul managementului capitalului uman;
  • b) Aprecierea calității lucrărilor alocate grupurilor de lucru inființate la nivelul societății, ce privesc proiectele din aria de competență din domeniul managementului capitalului uman;
  • c) Întocmirea unor documente în sistemul de management al SNN (proceduri, regulamente, formulare), ce privesc domeniul transferului de cunoștințe, dezvoltarea liderilor, drumul de carieră, succesiunea și rotația pe posturile critice;
  • d) Asistență în identificarea cerințelor specifice de pregătire a personalului. Aceste cerințe de pregătire nu înlocuiesc cele identificate, job-specific prin metodologia ASP (Abordarea Sistematică a Pregătirii), dar sunt derivate din impactul schimbărilor de generație în domeniul nuclear;
  • e) Consilierea managementului SNN în privința necesarului de resurse pentru proiectele de knowledge transfer, dezvoltarea liderilor, plan de carieră sau alte proiecte de dezvoltare a capitalului uman al societății, în acord cu expertiza acumulată la nivel internațional a industriei nucleare.

Contractul este finanțat din bugetul propriu, ofertele vor fi deschise în 8 februarie și vor fi trimise în română și engleză, iar prețul va fi exprimat doar în euro (195.000 euro).

Nuclearelectrica este o companie strategică a statului român ce operează cele două unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, ce totalizează 1.400 MW putere instalată. Este una din companiile cu cele mai mari salarii din sistemul de stat Românesc și este implicată în cel mai mare proiect investițional al României de după Revoluție, construcția a 2 unități noi , după aceeași tehnologie canadiană CANDU, care ar putea costa peste 8 miliarde euro. Partea română a semnat deja acorduri de cooperare cu canadienii, dar și cu entități din SUA și Franța, pentru finanțare și asistență tehnică.

UPDATE Nuclearelectrica a transmis un punct de vedere în care susține că se află într-un amplu proces de aplicare a strategiei de resurse umane care are ca obiectiv pregătirea companiei pentru proiectele de investiții majore pe care le derulează. Drept urmare, compania susține că serviciile de consultanță nu se referă la pozițiile de manageri care au contracte de mandat, ci la personalul specializat sau care urmează să intre în perioada de pregătire conform cerințelor și principiilor industriei nucleare.

Punctul de vedere integral:

„SN Nuclearelectrica SA se află într-un amplu proces de aplicare a strategiei de resurse umane care are ca obiectiv pregătirea companiei pentru proiectele de investiții majore pe care le derulează: Retehnologizarea Unității 1, proiectul construcției de noi unități CANDU, instalația de detritiere, reactoarele modulare mici, precum și pentru formarea și antrenarea unei noi generații de specialiști în industria energetică nucleară etc.

Având proiecte de investiții estimate la peste 9 miliarde de euro în următorii ani, compania are o strategie de resurse umane bine consolidată pe termen lung. Ca parte a acestei strategii, Nuclearelectrica a recrutat în 2021 peste 500 salariați, ceea ce face din SNN unul dintre cei mai importanți angajatori din  România.

În acest context, Nuclearelectrica investește în pregătirea unei noi generații de specialiști pentru o nouă generație de reactoare. Așadar, serviciile de consultanță nu se referă la pozițiile de manageri care au contracte de mandat, ci la personalul specializat sau care urmează să intre în perioada de pregătire conform cerințelor și principiilor industriei nucleare, aplicabile la nivel internațional, nu doar în România. Conform standardelor și principiilor WANO (World Association of Nuclear Operators) și INPO (Institute of Nuclear Power Operators, personalul care operează centrale nucleare trebuie să dețină și să dezvolte atât competențe tehnice și de cultură de securitate nucleară, cât și de management și leadership.

Achiziția de servicii profesionale de asistență specializată în dezvoltarea cadrului procedural de transfer de cunoștințe, mentorat, planuri de succesiune și dezvoltarea unei noi generații de lideri are în vedere dezvoltarea resursei umane operaționale prin adaptarea strategiei de resurse umane la noile necesități, la proiectele de investiții și la programele de formare, pregătire și mentorat.

Astfel, această achiziție este în esență o măsură pro-activă de asigurare a celui mai înalt nivel de expertiză în formarea personalului și are la bază următoarele argumente:

  • Asigurarea din timp a cadrului procedural de dezvoltare a personalului, în conformitate cu cele mai înalte standarde la nivel internațional și cu procedurile aplicabile ale companiei prin complementaritate de expertiză extern-intern.
  • Personalul specializat din cadrul unităților SNN, în special CNE Cernavodă are nevoie de pregătire continuă, specializată, pe termen îndelungat, așadar este necesar ca Nuclearelectrica să asigure tranferul de cunoștințe într-un mod corect și eficient în contextul schimbului de generații, pentru a răspunde tuturor necesităților de pregătire a personalului, inclusiv pentru dezvoltarea profesională în vederea ocupării pozițiilor cu responsabilități în funcțiile importante pentru securitatea nucleară. Această pregătire este complementată de un program de mentorat intern și planuri de succesiune.
  • Industria nucleară în România este puternic nișată și este important să asigurăm din timp, conform standardelor internaționale, pregătirea necesară personalului unităților noastre de producție CNE Cernavodă și FCN Pitești. Acesta este motivul pentru care Nuclearelectrica își adoptă din timp măsurile de pregătire a personalului propriu și a viitoarei generații de specialiști.

SNN achiziționează servicii de asistență pentru dezvoltarea cadrului procedural de transfer de cunoștințe și dezvoltare a personalului înalt calificat și formarea celui recent recrutat, pentru asigurarea unor politici performanțe în domeniul resurselor umane, specifice particularităților industriei energetice nucleare și know-how-ului acumulat la nivel internațional, astfel încât să se mențină nivelul de excelență a competențelor capitalului uman, cu precădere cel implicat în asigurarea activităților funcțiilor importante pentru securitate nucleară”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: