Numărul prosumatorilor din România a trecut de 40.000. ANRE estimează că numărul va trece de 100.000 în acest an / GHID pentru racordare

Redacția feb. 9, 2023 0 comentarii
casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Numărul de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia necesară pentru consum, racordaţi la reţeaua de distribuţie a ajuns la peste 40.000, iar Autoritatea de Reglementare în energiei estimează că va depăși 100.000 în acest an, arată un comunicat al instituției. În acest context, ANRE a realizat un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori.

În acest ghid, ANRE a realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități. Materialele informative se găsesc AICI.

Conform datelor ANRE, la data de 01.01.2023 sunt înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de cca. trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an.

În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *