O agenţie pentru dezvoltare din SUA vrea să strângă 250 de milioane de dolari pentru a ajuta IMM-urile ucrainene pe timp de război

Redacția feb. 1, 2023 0 comentarii
dolari

International Development Finance Corporation (DFC), o agenţie pentru dezvoltare din SUA, a lansat o iniţiativă de mobilizare a 250 de milioane de dolari pentru a spori accesul la capital al întreprinderilor mici şi mijlocii ucrainene în timpul războiului, a declarat marţi CEO-ul acesteia, Scott Nathan, citat de Reuters, informează News.ro.

IMM-urile ucrainene au avut dificultăţi să aibă acces la finanţare din cauza riscurilor de securitate care au descurajat investiţiile private în Ucraina de la invazia Rusiei, declanşată în urmă cu aproape un an.

Economia Ucrainei s-a redus cu aproximativ o treime anul trecut.

Nathan a spus că DFC va oferi finanţare băncilor comerciale ucrainene pentru împrumuturi destinate IMM-urilor.

”Sunt astăzi (marţi n.r.) aici la Kiev deoarece investim acum pentru a menţine afacerile ucrainene să meargă mai departe, în ciuda circumstanţelor dificile. Sunt convins că noile investiţii DFC vor mobiliza un capital de peste 1 miliard de dolari din sectorul privat, pentru a sprijini economia Ucrainei”, a spus Nathan în timpul celei de-a doua vizite a sa în Ucraina în două luni.

El a declarat că DFC va semna, de asemenea, o scrisoare de intenţie pentru a oferi finanţare prin capitaluri proprii Horizon Capital, o firmă de capital privat care investeşte în Ucraina şi Moldova, şi va sprijini extinderea Dobrobut, o reţea de spitale private.

Horizon Capital investeşte în companii tehnologice şi orientate spre export cu creştere rapidă în Ucraina.

Nathan a vizitat Ucraina şi în decembrie, când a anunţat prima investiţie a DFC în ţară de la începutul războiului.

DFC a oferit apoi o garanţie de portofoliu de împrumuturi pe 10 ani în valoare de 15 milioane de dolari pentru banca comercială mijlocie Bank Lviv şi, de asemenea, un grant de asistenţă tehnică Universităţii Catolice Ucrainene (UCU), una dintre puţinele universităţi private ucrainene.

Înainte de război, expunerea DFC în Ucraina era de 800 de milioane de dolari, a spus Nathan.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *