O asociație de fermieri români anunță un protest național pe 7 aprilie dacă guvernul nu ia decizii legate de cerealele din Ucraina și nu plătește despăgubirile pentru seceta de anul trecut

protest fermieri Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, o structură asociativă care reunește mai multe asociații de fermieri, a dat vineri un ultimatum guvernului, cerând decizii pentru gestionarea impactului importului cerealelor ucrainene, potrivit unui comunicat. Forumul anunță că, în lipsa acestor decizii, va organiza un protest național pe 7 aprilie.

Forumul Agricultorilor critică „lipsa de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise” și arată că suma compensatorie propusă de Comisia Europeană, de 10 milioane de euro, este „derizorie”.

Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea și membru în consiliul director, a declarat pentru G4Media că „ideea a venit pe fondul de nemulțumire al colegilor din toată țara față de sumele jignitoare acordate de Comisia Europeană pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români. Prețurile au scăzut de la 370 de euro/tona de grâu în noiembrie la 240 de euro acum. Mulți fermieri români au stocuri de marfă la ora actuală. Fermierii ucraineni nu respectă condiționalitățile de mediu, sunt mărfuri produse de insecticide și pesticide care nu sunt permise în România. Au fost și cazuri de marfă cu componentă de organisme modificate genetic, interzise în UE. Marfa în regim de tranzit a rămas și pe teritoriul României. E relevant că dacă în perioada 2018-0202 România nu a importat deloc grâu din Ucraina, doar anul trecut importase 570.000 tone grâu”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Anunțul a venit după ce Comisia Europeană a propus despăgubiri de 10 milioane de euro pentru fermierii români, în timp ce aceștia cerusă circă 200 de milioane de euro. Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru modul în care a calculat despăgubirile, iar șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea nu sunt suficiente.

Proteste ale fermierilor pe motive similare au avut loc în ultima perioadă și în Polonia și Bulgaria.

Comunicatul integral:

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, structură asociativă afiliată la organizațiile internaționale Copa-Cogeca și CEPM (Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb din Europa) este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

Ca urmare a lipsei de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor români și a lipsei oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România,

A atitudinii relaxate pe care o afișează decidenții europeni, atitudine pe care o considerăm sfidătoare la adresa eforturilor pe care fermierii noștri le-au depus pentru a face față concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană,

Membrii Forumului APPR transmit lista măsurilor URGENTE și solicită autorităților să le întreprindă pentru protejarea fermierilor români:
➢ Separarea, în vămile și porturile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
➢ Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legată de originea mărfurilor agricole;
➢ Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022.

Aceste solicitări sunt imperios necesare pentru evitarea unui colaps al agriculturii românești.

În situația în care nu vom avea o reacție imediată și o implicare directă a autorităților în vederea implementării acestor măsuri, membrii Forumului APPR vor organiza un protest național în data de 7 aprilie 2023.

Pe această cale, lansăm un apel la reacție pentru celelalte organizații și asociații de fermieri, precum și pentru oricare fermier din România, să se alăture protestului membrilor noștri, în cazul în care cerințele exprimate mai sus rămân fără răspuns.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o asociație profesională formată din producători agricoli si reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România. F APPR este membra în COPA-COGECA, cea mai mare structură de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: