O combinație între învățământul dual și legea uceniciei ar putea rezolva lipsa de forță de muncă sezonieră din industria ospitalității

bar restaurant chelner bacsis Sursa foto: Pixabay

O combinație între învățământul dual și legea uceniciei poate fi răspunsul pentru o problemă majoră întâmpinată de industria sezonieră a ospitalității din România, propun patronatele din turism și o asociație pentru promovarea învățământului în industria ospitalității.

Antreprenorii din industria turistică și din comerț din România se confruntă în fiecare an cu un deficit de personal calificat, atât vara pe litoral, cât și iarna la munte.

În acest sens, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității (APIO) și Organizația de Management al destinației Mangalia – OMD Mangalia propun o soluție pentru asigurarea personalului calificat în industria ospitalității prin utilizarea facilităților învățământului dual și legii uceniciei.

„Vrem să ducem învățământul profesional în sistem dual în slujba operatorilor economici cu activitate sezonieră. Este pentru prima dată când cineva își propune utilizarea învățământului în sistem dual și a legislației uceniciei în favoarea operatorilor cu activitate sezonieră”, spune Carlo Dragomir, președintele Asociației pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității.

Potrivit lui, în prezent, învățământul dual nu poate fi aplicat în activitățile sezoniere, când operatorii economici au în principal nevoie de practicanți. „Legile educației sunt făcute pe tipicul faptului că operatorii trebuie să își aducă elevii să facă la ei practică comasată, astfel ca acești elevi să pună vara în practică cunoștințele acumulate. Problema este că școala se termină exact când operatorii încep activitatea. Noi propunem o formulă în acest ghid de a combina avantajele învățământul profesional în sistem dual și cu avantajele legii uceniciei. Astfel, operatorii economici vor beneficia inclusiv de anumite facilități fiscale combinate”, afirmă Carlo Dragomir.

Potrivit lui, Asociația colaborează deja de câțiva ani cu Federația Patronatelor din Turism și discută cu operatori economici din turismul sezonier. „Reușim să conectăm învățământul profesional cu operatorii de turism sezonier, alimentație, turism, comerț. De câțiva ani avem mulți copii interesați și reușim să asigurăm în fiecare an undeva la peste 1.000 de copii cu profesori însoțitori care semnează contracte de practică profesională. Copiii sunt plătiți în baza unui contract de muncă de ucenicie, iar profesorii sunt plăți în baza de contracte de muncă de îndrumare”, afirmă el. Acum, Federația și Asociația își propun să extindă acest model la nivel național.

În acest sens, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității (APIO) și Organizația de Management al destinației Mangalia – OMD Mangalia vor prezenta, în cadrul Forumului Național al Învățământului Preuniversitar Turistic, „Ghidul învățământului tehnologic dual pentru antreprenorii cu activități sezoniere și vârf de sarcină”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.