O organizație a lui Bill Gates a investit 50 de milioane de dolari într-un start-up care construiește o rafinărie pentru a transforma alcoolul în combustibil pentru avioane

bill gates Sursa foto: Dreamstime

O organizație fondată de Bill Gates a acordat 50 de milioane de dolari unui startup pentru a construi o rafinărie masivă care produce combustibil sustenabil pentru aviație din alcool, scrie Business insider

Compania LanzaJet a anunțat că a primit fondurile de la fondul Breakthrough Energy, condus de Gates, pentru a continua lucrările la prima sa fabrică comercială din statul american Georgia. 

Combustibilul sustenabil pentru aviație este analizat de companiile aeriene ca o modalitate de a face industria mai ecologică. În prezent, adoptarea sa a fost împiedicată din cauza cantităților relativ mici produse. 

Instalația din Georgia, cunoscută sub numele de Freedom Pines Fuel Plant, urmează să înceapă producția în 2023. LanzaJet a declarat că uzina va produce nouă milioane de galoane de combustibil sustenabil pentru aviație și un milion de galoane de motorină regenerabilă, pe an, atunci când va fi complet operațională.   

Fondurile vor ajuta compania să respecte calendarul de dezvoltare a uzinei, care va dubla aproximativ cantitatea de combustibil sustenabil pentru aviație produsă în SUA, a precizat LanzaJet.

LanzaJet produce combustibilul folosind etanol din produse precum trestia de zahăr și deșeurile de porumb. Compania a declarat că acesta va reduce emisiile cu cel puțin 70% față de combustibilul de aviație convențional.

Gates a fondat Breakthrough Energy pentru a stimula inovarea și investițiile în tehnologia energiei curate. Subvenția de 50 de milioane de dolari provine de la Microsoft Corporation, BlackRock Foundation, Builders Vision și Gates, potrivit Bloomberg.

Aceasta se adaugă la milioanele de dolari de sprijin pe care LanzaJet le-a primit deja, inclusiv o subvenție de 14 milioane de dolari de la Departamentul de Energie al SUA și o sumă combinată de 200 de milioane de dolari de la finanțatori, inclusiv British Airways și Shell, potrivit Bloomberg. În ianuarie, Fondul de inovare climatică al Microsoft, fondat tot de Gates, a investit încă 50 de milioane de dolari în proiect. 

Aviația comercială contribuie cu puțin peste 2% din totalul emisiilor de C02. Combustibilul de aviație sustenabil este o parte importantă, deși încă minoră, a modului în care companiile aeriene intenționează să își reducă impactul asupra climei, pentru a îndeplini obiectivul Asociației Internaționale a Transportului Aerian de a fi net zero până în 2050. 

În decembrie, United Airlines a efectuat un zbor de pasageri folosind 100% combustibil de aviație sustenabil. Boeing 737 Max 8 a zburat de la Chicago O’Hare la Washington DC cu 500 de galoane de combustibil de aviație într-un motor și 500 de galoane de combustibil tradițional pentru avioane cu reacție în celălalt.

Iar în martie, Airbus a efectuat un zbor cu un superjumbo A380 folosind combustibil obținut din ulei de gătit. 

 

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *