O recesiune în zona euro e tot mai probabilă și ar putea avea loc mai devreme decât estimau până acum economiștii

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenţi la cheltuieli, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Deşi a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor preţurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflaţia este de peste patru ori ţinta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%.

Banca se confruntă cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

O creştere a costurilor îndatorării s-ar adăuga la necazurile consumatorilor îndatoraţi, totuşi, într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au spus că se aşteaptă la o creştere fără precedent a dobânzii cheie de către BCE, de 0,75 puncte procentuale, săptămâna aceasta, în timp ce aproape la fel de mulţi prognozează o creştere de 0,50 puncte.

În ciuda acestor aşteptări, euro a scăzut luni sub 99 de cenţi americani pe untiate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a declarat că furnizarea de gaze prin conducta principală Nord Stream 1 către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

Preţurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit şi întărind aşteptările pentru o recesiune şi o iarnă grea, întreprinderile şi gospodăriile fiind afectate de preţurile mari ale energiei.

Indicele final privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), calculat de al S&P Global, care este considerat ca un ghid al sănătăţii economice, a scăzut în august la un minim al ultimelor 18 luni, de la 49,9 în iulie, fiind sub estimarea preliminară de 49,2. Orice nivel de sub 50 indică o contracţie. ”Sondajele PMI semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Această perspectivă de recesiune a lovit încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020, a arătat un alt sondaj.

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a contractat pentru a doua lună consecutiv, în august, deoarece cererea internă a fost sub presiunea inflaţiei în creştere şi a încrederii slăbite, au arătat cifrele anterioare.

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, a sugerat un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă, managerii de achiziţii spunând că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său, mai arată analiza Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: