Oameni de urmărit în tech, conform Bloomberg: Românca Luciana Lixandru, partener Sequoia Capital

Luciana Lixandru Sursa foto World Economic Forum Luciana Lixandru / Sursa foto: World Economic Forum

Românca Luciana Lixandru, partener al celebrei firme de investiții americane Sequoia Capital, este unul dintre „oamenii de urmărit”, conform Bloomberg BusinessWeek.

Publicația a realizat o listă cu fondatori de startup-uri, manageri din Big Tech, investitori discreți – și chiar și un birocrat – care ar putea juca un rol mai important decât vă dați seama în modelarea viitorului tehnologiei.

„Acestea nu sunt cele mai mari nume din domeniul tehnologiei, dar fac lucruri importante. Ei conduc operațiunile logistice ale Amazon.com Inc. (Udit Madan) și construiesc conglomerate de produse de consum pentru era comerțului electronic (Tushar Ahluwalia). Fac startup-uri de inteligență artificială care fac lucruri care nu păreau posibile în trecutul recent (Demi Guo) și găsesc și finanțează antreprenorii și startup-urile de care veți auzi în viitor (Dave Fontenot, Emily Liu și Luciana Lixandru). Este imposibil de prezis care va fi următorul lucru important, dar sunt șanse ca persoanele de pe această listă să fie implicate”, arată Bloomberg.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe lista publicației se află și Luciana Lixandru, Partener al firmei de gigantul american de venture capital Sequoia Capital.

Din 2020, Luciana Lixandru s-a ocupat de consolidarea Sequoia Capital în Europa, care nu este tocmai faimoasă pentru startup-urile din domeniul tehnologiei. Dar când Sequoia s-a separat oficial de operațiunile sale din China și Asia anul trecut, a fost logic să se concentreze pe vechiul continent. Cu toate că Asia continuă să primească mai mult capital de risc, Europa reduce diferența. Anul trecut, Asia a reprezentat 28% din investițiile din partea fondurilor de investiții de capital de risc la nivel global, în scădere de la 39% în 2015; Europa a crescut la 19% de la 12% în aceeași perioadă, potrivit datelor PitchBook.

După ce a crescut în Buzău, un orășel din România, și s-a mutat în SUA pentru facultate, Lixandru este acum stabilită la Londra. În calitate de partener la Accel, a condus investiția firmei în compania de software pentru afaceri UiPath, cu sediul în New York. Când aceasta a organizat o ofertă publică inițială de 1,3 miliarde de dolari în 2021, Lixandru avea câteva luni de când își începuse noul loc de muncă la Sequoia. Firma istorică a primit câteva lovituri recente la adresa reputației sale, dar Lixandru spune că „a fi pe platforma Sequoia este un privilegiu imens”, adăugând că reputația firmei rezonează cu fondatorii.

De când s-a alăturat Sequoia, a condus investiții în opt startup-uri.

Trei dintre acestea provin din zona Munchen: Tacto Technology, o companie de software pentru lanțul de aprovizionare, RobCo, o companie de robotică modulară și Xentral, un producător de software pentru afaceri. Berlinul este în general considerat cel mai bun oraș de pornire din Germania, dar Lixandru spune că programele de vârf de inteligență artificială și robotică de la Universitatea Tehnică din München au creat un ecosistem înfloritor. „În Munchen sunt mai puține companii, dar sunt de o calitate superioară”, spune ea.

Parisul, unde se află start-up-ul de contabilitate Pennylane, prima companie de 1 miliard de dolari din portofoliul ei de la Sequoia, a devenit, de asemenea, un teren de vânătoare preferat.

Lixandru spune că atitudinile s-au schimbat în Franța față de zilele în care înființarea unei companii era privită cu uimire. Astăzi, „din punct de vedere cultural, nu este doar acceptabil, ci și încurajat”, spune ea.

Lista completă poate fi găsită aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: