Oamenii care aleg să rămână la locul de muncă mai mult timp – până la 70 de ani, 80 de ani și chiar mai mult – au devenit din ce în ce mai întâlniți. Iar cele mai recente studii și cercetări arată că munca după 65 de ani este bună și aduce beneficii pentru sănătate, financiare și sociale, scrie Washington Post.
„Munca poate fi o salvare”, spune Tracey Gendron, președinte al departamentului de gerontologie de la Virginia Commonwealth University și autor al cărții ”Ageism Unmasked: Exploring Age Bias and How to End It”. „Menținerea implicării într-o rețea profesională ne menține sănătoși și ne oferă un motiv în plus să ne trezim dimineața.”
Un studiu efectuat pe o perioadă de 15 ani de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pe 83.000 de adulți în vârstă a comparat persoanele care au lucrat după 65 de ani cu cele care nu au mai lucrat. Acesta a sugerat că cei care au continuat să lucreze aveau de trei ori mai multe șanse să se declare sănătoși și aproximativ jumătate mai puține șanse să sufere de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
În mod similar, un studiu suedez din 2019, desfășurat pe parcursul a 22 de ani, a măsurat starea de sănătate a 8.022 de persoane care s-au pensionat înainte de 65 de ani, la 65 de ani sau după 65 de ani. Cercetătorii au estimat că cei care încă mai munceau după 65 de ani aveau, odată pensionați, cu 6,8% mai multe șanse să raporteze o stare generală de sănătate mai bună.
O creștere a numărului de lucrători în vârstă
Conform Pew Research Center, în 2023, aproape 1 din 5 (19%) americani cu vârsta de 65 de ani și peste încă mai lucrau, mai mult decât dublul procentului de acum 35 de ani. Pew notează că Biroul de Statistică a Muncii prevede că 21 la sută dintre persoanele de 65 de ani și mai în vârstă vor fi în forța de muncă în 2032.
„Munca la pensie a devenit norma, atât cu normă întreagă, cât și cu jumătate de normă”, spune Debra Whitman, director de politici publice al AARP și autor al cărții ”The Second Fifty: Answers to the 7 Big Questions of Midlife and Beyond”.
„Oamenii nu se mai simt bătrâni la 65 de ani”, spune Ken Dychtwald, fondator și CEO al Age Wave, care oferă consultanță în afaceri legate de îmbătrânire.
Două studii la scară largă sugerează cu tărie că a munci mai mult poate duce la o viață mai lungă.
Într-unul dintre acestea, cercetătorii au analizat 2.956 de americani cu vârsta de 50 de ani și peste 18 ani și i-au comparat pe cei care încă lucrau cu cei care se pensionaseră.
Ei au constatat că cei care au amânat pensionarea cu un an, de la 65 la 66 de ani, au înregistrat o scădere a riscului de deces de 9 până la 11 procente în decurs de 18 ani. Concluzia studiului: „Pensionarea timpurie poate fi un factor de risc pentru mortalitate, iar prelungirea vieții profesionale poate oferi beneficii de supraviețuire”.
Într-un alt studiu, cercetătorii din Țările de Jos au intervievat bărbați cu vârste cuprinse între 62 și 65 de ani și au constatat că cei care lucrau erau puțin mai puțin predispuși (2,1%) să moară în următorii cinci ani decât cei care nu mai lucrau. Cercetătorii au extrapolat din acest rezultat că, dacă bărbații ar continua să lucreze și mai mult, ar putea trăi cu aproximativ 6 până la 8 procente mai mult în următorii cinci ani.
„Dacă este o chestiune de alegere, mai degrabă decât o necesitate financiară, continuarea muncii vă poate ajuta să vă păstrați sentimentul de cine sunteți”, spune Robert W. Levenson, profesor de psihologie la Universitatea California din Berkeley și un cercetător de frunte în domeniul îmbătrânirii.
E mereu benefică munca la vârstă înaintată?
Dar există și un revers al ecuației muncă-sănătate. Munca la vârsta a treia vă poate solicita fizic, crescând riscul de accidentare și agravând afecțiuni cronice precum artrita. De asemenea, vă poate crește stresul, în special într-un loc de muncă intens, vă poate perturba somnul și vă poate limita timpul disponibil pentru petrecerea timpului liber.
O meta-analiză din 2021 a 51 de studii publicate efectuate în țări din întreaga lume contrazice în mare măsură constatările conform cărora pensionarea mai târziu decât de obicei sau deloc este pozitivă pentru sănătate. Cercetătorii au sugerat că pensionarea „duce la o mai bună sănătate autoevaluată, mai puțină depresie, o scădere a consumului de asistență medicală” – și, în plus, că „pensionarea târzie nu are niciun efect asupra mortalității” și un „impact negativ sau nesemnificativ” asupra sănătății autoevaluate.
Deoarece majoritatea cercetărilor pe această temă se bazează mai degrabă pe declarațiile personale ale lucrătorilor în vârstă, decât pe un studiu randomizat și controlat, este dificil să se separe cauzalitatea și corelația în constatări și să se stabilească dacă oamenii mai sănătoși tind să lucreze mai mult sau dacă munca mai lungă îi face pe oameni mai sănătoși.
O lucrare din 2020 din Journal of Health Economics a sintetizat sondajele și înregistrările publice pentru a urmări modul în care pensionarea afectează rezultatele în materie de sănătate. S-a ajuns la concluzia că pensionarea „îmbunătățește în mod substanțial” starea de sănătate și bunăstarea raportată de sine, fiind mai puțin probabil ca persoanele să indice că au afecțiuni pe termen lung”. De asemenea, pensionarii dormeau mai mult, erau mai puțin stresați și aveau pulsul mai scăzut.
Atitudinea noastră față de înaintarea în vârstă influențează, de asemenea, în mare măsură decizia de a continua să lucrăm.
„Ceea ce credem despre vârstă poate fi un factor decisiv”, spune Becca R. Levy, profesor de epidemiologie și psihologie la Universitatea Yale. „Atunci când aceste convingeri legate de vârstă sunt pozitive, ele pot fi benefice pentru sănătate. Dar atunci când sunt negative, o pot afecta”.
A lucra mai târziu în viață este un privilegiu care aparține în mare parte profesioniștilor cu gulere albe. Cei bine educați, bogați și deja sănătoși sunt mult mai susceptibili de a continua să lucreze după 65 de ani. Cu toate acestea, potrivit unui raport al Economic Policy Institute, persoanele cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic părăsesc adesea forța de muncă înainte de a fi pregătite financiar pentru pensionare.
Disparitățile legate de rasă și sex sunt, de asemenea, izbitoare, potrivit Centrului de cercetare privind pensionarea de la Boston College.
Acesta a efectuat simulări pentru a estima cât timp se pot aștepta persoanele din anumite categorii demografice să continue să lucreze. Femeile în vârstă de 50 de ani s-ar putea aștepta să lucreze în medie cu 23,9 ani mai mult, față de 21,8 ani pentru bărbați. Mai mult de jumătate dintre bărbații de culoare cu un nivel scăzut de educație care lucrau la 62 de ani nu mai lucrau la 67 de ani.
„Dacă sunteți într-o stare de sănătate precară sau aveți un loc de muncă cu cerințe care vă afectează negativ sănătatea fizică sau mentală – și trebuie să continuați să lucrați din motive economice – este mult mai puțin probabil să aduceți beneficii sănătății”, spune Elizabeth Goyder, profesor de sănătate publică la Universitatea din Sheffield. „Dar cei cu locuri de muncă de înaltă calitate, în general non-manuale și cu o sănătate bună, care aleg să continue să lucreze, se vor bucura adesea de beneficiile de sănătate, financiare și sociale ale pensionării ulterioare.”