Obiectivele climatice ale Chinei, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, sunt amenințate de producția de cărbune (studiu)

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

În China, extinderea planificată a exploatării cărbunelui amenință obiectivele climatice ale țării și ar putea crește considerabil emisiile de metan, avertizează un studiu al ONG-ului Global Energy Monitor (GEM) publicat marți și citat de agenția AFP.

Acest avertisment vine în contextul în care cercetările arată că densitatea acestui puternic gaz cu efect de seră crește într-un ritm accelerat.

China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume. Ea rămâne extrem de dependentă de cărbune, în ciuda instalării de centrale de energie regenerabilă la o viteză record.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Țara s-a angajat să atingă vârful emisiilor în 2030, pentru a reveni la emisii nete zero treizeci de ani mai târziu.

Cu toate acestea, anul trecut, China a produs o cantitate record de 4,7 miliarde de tone de cărbune, echivalentul a 50% din producția mondială, și continuă să producă mai mult, potrivit GEM.

În total, China are o capacitate de dezvoltare suplimentară de 1,2 miliarde de tone de cărbune pe an, inclusiv noi situri și extinderea minelor existente, a adăugat ONG-ul, reprezentând mai mult de jumătate din rețeaua globală.

„Dacă acest lucru se materializează și fără măsuri solide de atenuare, aceste expansiuni masive vor crește semnificativ emisiile de metan”, a avertizat GEM.

După dioxidul de carbon, metanul este al doilea mare gaz cu efect de seră produs de activitatea umană, iar principalele sale surse sunt agricultura, producția de energie și deșeurile organice îngropate. În timp ce metanul se descompune mai repede decât dioxidul de carbon, acesta este, de asemenea, mai puternic.

În plus, metanul „crește mai rapid decât orice alt gaz cu efect de seră major în termeni relativi. Nivelurile sale sunt în prezent de 2,6 ori mai mari decât în epoca preindustrială”, potrivit unui alt studiu, publicat tot marți, de Global Carbon Project.

Calculul emisiilor

Producția de cărbune este o sursă majoră de metan, care se scurge din mine prin cariere deschise și fisuri în sol.

Peste 150 de țări s-au angajat să își reducă emisiile acestui gaz cu efect de seră cu 30 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2020. China, India și Rusia au refuzat să subscrie la acest angajament.

Calcularea emisiilor de metan este complexă. Din spațiu, sateliții sunt din ce în ce mai utilizați pentru observarea scurgerilor greu de detectat.

Agenția Internațională pentru Energie a estimat emisiile din minele de cărbune chineze la 20 de milioane de tone în 2023.

Pe baza unei analize a datelor privind activitatea minieră din întreaga țară, ONG-ul consideră că ratele sunt mai apropiate de 35 de milioane de tone și este îngrijorat de faptul că aceste cifre ar putea crește cu încă 10 milioane de tone dacă proiectele de producție de cărbune merg înainte.

Beijingul a continuat să investească în producția de cărbune, crescând în același timp capacitatea sa de energie regenerabilă. Potrivit analiștilor, aceasta este o abordare prudentă menită să îi asigure securitatea energetică, după ce China a suferit secete și întreruperi de energie care au afectat producția hidroelectrică.

Cu toate acestea, planurile Chinei includ mine de cărbune „inactive, dar operaționale”, care ar putea fi utilizate doar în cazul unei penurii de aprovizionare.
Autorizațiile pentru centralele electrice pe cărbune au scăzut cu 83% în prima jumătate a anului 2024, iar unii experți consideră că emisiile Chinei au atins deja nivelul maxim.

China și SUA vor găzdui un summit comun privind metanul și alte gaze (cu excepția CO2) în cadrul discuțiilor ONU privind clima de la Baku din acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: