Occidentul ia în vizor iahturile, apartamentele de lux și banii oligarhilor ruși, a declarat un înalt oficial al administrației americane pentru The Guardian.
„Vom urmări iahturile lor, apartamentele lor de lux, banii și capacitatea lor de a-și trimite copiii la facultăți de lux din vest. Vom implica, de asemenea, alte guverne, astfel încât să detectăm și să perturbăm mișcarea câștigurilor obținute ilegal și să le refuzăm acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume”, a spus oficialul.
Aceste declarații au venit după ce aliații occidentali au anunțat noi măsuri financiare împotriva Rusiei, inclusiv eliminarea unor bănci rusești din rețeaua globală de plăți SWIFT.
Oficialul a spus că măsurile au fost concepute pentru a viza Kremlinul și persoanele legate de guvernul rus.
Occidentul afirmă că toate cele mai mari 10 instituții financiare din Rusia au fost acum supuse sancțiunilor, ele „deținând aproape 80% din activele totale ale sectorului bancar rus”.
Drept urmare, oficialul american a declarat: „Costurile împrumuturilor guvernamentale ale Rusiei s-au mai mult decât dublat la aproape 17%. Agenția de rating de credit S&P a retrogradat Rusia la statutul de „gunoi”. În 24 de ore de la acțiunile noastre, cererea de numerar în Rusia a crescut de 58 de ori, potrivit rapoartelor, iar guvernul rus s-a străduit să-și susțină băncile și moneda. Pe scurt, Rusia a devenit un paria economic și financiar global”.
Rapoartele arată că Rusia are 630 de miliarde de dolari în rezerve financiare stocate în străinătate, în aur și numerar. Noile sancțiuni ar face inutile aceste fonduri, a spus oficialul american.
„Ați auzit vorbindu-se despre cufărul de război cu rezerve valutare de 630 de miliarde de dolari al Rusiei. Este impresionant, dar este impresionant doar dacă Rusia poate folosi acele rezerve. Și asta înseamnă că Rusia trebuie să poată vinde acele rezerve și să cumpere ruble pentru a-și susține moneda. Și, așadar, ceea ce ne angajăm să facem este să dezarmăm banca centrală. Și modul în care putem face asta, de exemplu, este interzicând persoanelor din SUA, UE și Marea Britanie să vândă ruble Băncii Centrale a Rusiei. Asta înseamnă, foarte simplu, că Banca Centrală Rusă nu poate sprijini rubla și asta înseamnă că sancțiunile noastre vor avea o forță mult mai mare.”
Oficialul american a spus că lista băncilor ruse care urmează să fie eliminate din SWIFT va fi în cele din urmă decisă de UE, dar a spus că SUA vor „colabora foarte strâns” cu țările europene „pentru a finaliza această listă”.
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri seară că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate. Și oligarhii ruși vor fi afectați de sancțiuni.