O relansarea prea slabă a economiei europene riscă să agraveze inegalităţile şi să submineze încrederea în Uniunea Europeană, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) într-un studiu publicat vineri, în care este promovată ideea utilizării planului de relansare pentru atenuarea disparităţilor regionale, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
“Criza ar putea lăsa cicatrici şi redeschide răni vechi”, susţine OECD într-un raport cu privire la impactul Covid-19 asupra vechiului continent.
Criza sanitară a afectat în mod inegal statele europene, iar izolările succesive introduse în ultimul an s-au dovedit a fi deosebit de distrugătoare pentru sectorul serviciilor. Ori acest sector angajează deseori foarte mulţi lucrători cu o calificare redusă, ceea ce ar putea antrena o creştere a inegalităţilor şi a sărăciei în interiorul Europei, afirmă OECD.
“Din cauza dependenţei lor puternice de turism şi a numărului ridicat de întreprinderi foarte mici, economiile din sudul UE sunt cele care au înregistrat cea mai puternică scădere a PIB-ului în 2020 ” explică studiul OECD.
Italia a fost prima ţară europeană lovită de pandemie în luna februarie 2020. Virusul s-a răspândit rapid în regiunea Lombardia, centrul economic al Italiei, iar Produsul Intern Brut al acestei ţări s-a prăbuşit cu 8,9% în 2020.
Pentru a răspunde la creşterea decalajelor între statele membre şi între regiunile din aceeaşi ţară, OECD face un apel în special pentru utilizarea planului european de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro pentru investiţii în transformarea digitală şi tranziţia ecologică.
Primele cecuri din acest plan european de relansare, finanţat în premieră prin emiterea de datorii comune, au început să fie deblocate luna trecută.
“Dacă nu va face obiectul unor acţiuni din partea puterilor publice, transformarea digitală ar putea agrava disparităţile regionale şi va genera o concentrare spaţială crescută a creşterii economice şi creării de locuri de muncă”, subliniază OECD.
Cu privire la neutralitatea emisiilor de CO2, acţiunile insuficiente “ar defavoriza în mod disproporţionat regiunile puternic dependente de extracţia de cărbune şi industriile cu o intensitate ridicată a emisiilor de carbon”, adaugă OECD.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.