OECD stabileşte o ţintă de creştere a productivităţii în agricultură de 28%, în acest deceniu

frizon group, agricultura Sursa foto: Frizon, Facebook

Productivitatea agriculturii mondiale va trebui să urce cu 28% deceniul acesta, potrivit OECD, pentru a elimina foametea în lume şi în acelaşi timp pentru a reduce impactul sectorului în termeni de emisii cu efect de seră, în vederea îndeplinirii obiectivelor internaţionale legate de schimbările climatice, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Obţinerea acestei creşteri a productivităţii va însemna triplarea celei din ultimul deceniu, a explicat joi secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Mathias Cormann, în deschiderea unei reuniuni a miniştrilor Agriculturii, ce are loc la Paris.

Cormann a subliniat că atingerea acestei ţinte va depinde de creşterea investiţiilor, acordarea de stimulente agricultorilor pentru reducerea emisiilor de carbon, reducerea risipei alimentare şi favorizarea unui consum mai responsabil.

El a mai semnalat că în fiecare an sectorul agricol priveşte 800 de miliarde de dolari prin subvenţii şi tot felul de mecanisme de ajutor public, dar numai 13% din această sumă se dedică investiţiilor în inovare. Iar acest procent s-a redus, deoarece în urmă cu două decenii era de 16%.

Fostul ministru australian a atenţionat că „destul de multe” din aceste subvenţii contribuie la distorsionarea pieţelor, ajung în buzunarele marilor agricultori şi sunt dăunătoare din punct de vedere al mediului.

De aceea, a cerut o schimbare a tendinţei, pentru a redirecţiona aceşti bani, dar şi „menţinerea pieţelor deschise şi transparente”, ceea ce se întâmplă în primul rând prin eliminarea restricţiilor la export, care în opinia sa generează volatilitate şi incertitudini.

Un număr de 48 de ţări participă joi şi vineri, la Paris, la reuniunea ministerială pe agricultură a OECD, în cadrul căreia se va discuta şi despre consecinţele pentru acest sector ale invaziei Rusiei în Ucraina, şi care este prezidată de miniştrii de resort din Canada, Marie Claude Bibeau, şi din Noua Zeelandă, Hon Damien O’Connor.

Sursa foto: Frizon, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *