Oficiali BCE: Majorarea reală a preţurilor ar putea depăşi prognozele

Redacția sept. 21, 2021 0 comentarii
Inflatie

Oficialii Băncii Centrale Europene consideră că recenta creştere a inflaţiei este un fenomen temporar, dar tot mai mulți dintre aceştia par să recunoască faptul că riscurile la adresa creşterii preţurilor ar putea depăşi estimările lor relativ benigne, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituţia de la Frankfurt se aşteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creştere a preţurilor sub nivelul de 2%.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înmulţirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creşterea preţurilor de consum.

Marţi, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a reiterat scenariul de bază al BCE, dar a atras atenţia asupra înmulţirii riscurilor şi a avertizat că BCE trebuie să fie “foarte atentă” pentru că riscurile create de creşterile temporare ale preţurilor riscă să devină permanente.

“Unele ţări din Europa au o indexarea a pensiilor şi salariilor în sectorul public legată de inflaţie”, a declarat Luis de Guindos la o conferinţă online organizată de Financial Times. “Acest lucru ar trebui evitat pentru că dacă ai o indexare clară a economiei la evoluţia unor şocuri temporare…atunci poţi converti această evoluţie temporară în sus a inflaţiei în ceva care este mult mai permanent. Şi asta este ceva ce ar trebui să evităm”, a spus Luis de Guindos. De asemenea, vicepreşedintele BCE a avertizat că preţurile la materiile prime şi blocajele de producţie riscă să creeze efecte secundare asupra inflaţiei.

La rândul său, guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a recunoscut că majorarea reală a preţurilor ar putea depăşi prognozele BCE, dar a adăugat că acest lucru nu ar trebui să forţeze BCE să înăsprească politica monetară.

“Am acceptat că există un risc în creştere în ceea ce priveşte inflaţia. Cu toate acestea, în trecut, am supraevaluat inflaţia (pe partea superioară), aşteptând că se va îndrepta spre 2% pe termen mediu”, a spus Yannis Stournaras într-un interviu pentru Politico.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu BCE nu a reuşit să atingă ţinta de inflaţie, iar acum factorii de decizie susţin că BCE nu trebuie să se grăbească şi ar trebui chiar să tolereze o depăşire modestă a ţintei de inflaţiei pentru a se asigura că nu înăspreşte prematur politica monetară.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *