Oficialii ucraineni le transmit refugiaților că ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă, din cauza întreruperilor de curent

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Refugiaţii care au fugit în urma invadării Ucrainei de către Rusia ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă, din cauza întreruperilor de curent create de bombardarea de către Moscova a infrastructurii energetice critice, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk, citată de Reuters, transmite News.ro.

Într-un interviu difuzat marţi de televiziunea naţională ucraineană, Vereşciuk le-a spus ucrainenilor aflaţi în prezent în străinătate că ar trebui să aştepte până în primăvară înainte de a se întoarce în Ucraina.

“Am vrut să îi rog să nu se întoarcă. Trebuie să supravieţuim iernii”, a spus ea.

Din 10 octombrie, Rusia a lansat valuri de lovituri cu rachete şi drone care vizează infrastructura energetică a Ucrainei.

Kievul spune că atacurile au deteriorat până la 40% din sistemul de alimentare cu energie.

Un oficial local din Kiev a avertizat săptămâna trecută că locuitorii trebuie să fie pregătiţi pentru posibile deconectări care vor dura zile sau chiar săptămâni.

Atacurile asupra infrastructurii Ucrainei vin pe fondul creşterii preţurilor energiei, alimentelor şi altor produse în Europa, unde şi-au căutat adăpost majoritatea milioanelor de refugiaţi care au fugit din Ucraina în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

Acest lucru este o problemă pentru refugiaţi, dintre care mulţi au avut dificultăţi să găsească locuri de muncă permanente bine plătite în noile lor ţări de reşedinţă.

Vereşciuk a spus că reţeaua energetică ”nu va supravieţui” întoarcerii refugiaţilor din străinătate şi că situaţia ”se va înrăutăţi”.

”Să te întorci acum înseamnă să te pui în pericol pe tine şi pe copiii tăi, rudele tale vulnerabile”, a mai spus ea

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *