Olanda avertizează cu privire la tentativele Rusiei de sabotare a infrastructurii sale energetice din Marea Nordului

Redacția feb. 20, 2023 0 comentarii
eoliene EDP Renewables

Autoritățile olandeze de informații au avertizat cu privire la tentativele rusești de sabotare a infrastructurii sale energetice din Marea Nordului și le-au transmis operatorilor să fie în gardă, scrie Financial Times.

Rusia a instigat „activități care indică spionaj, precum și pregătirea operațiunilor de perturbare și sabotaj” a cablurilor subacvatice, a parcurilor eoliene și a conductelor de gaz din Marea Nordului, se arată într-un raport publicat luni de unitatea de informații militare olandeză MIVD.

Generalul Jan Swillens, șeful MIVD, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în ultimele luni a fost detectată o navă care a încercat să cartografieze infrastructura energetică din Marea Nordului, dar că nava nu a avut succes, fiind escortată de marina olandeză și de paza de coastă.

Raportul a avertizat operatorii de infrastructură maritimă că ar trebui să își sporească măsurile de securitate și „reziliența” în lumina evenimentelor recente. De asemenea, raportul a descris încercările Moscovei de a transforma în armă aprovizionarea cu energie a blocului și a precizat că Rusia este conștientă că „puterea sa energetică pe termen lung este fragilă”.

Toamna trecută, Norvegia a crescut nivelul de alertă pentru forțele sale armate în urma presupusului sabotaj al conductelor Nord Stream 1 și 2 din septembrie, care ar putea transporta gaz rusesc către Europa. Oslo a sporit supravegherea militară a Mării Nordului și a făcut o demonstrație de forță militară, făcând să zboare avioane de vânătoare F-35 deasupra platformelor sale de petrol și gaze, după ce au fost raportate observări de drone necunoscute în apropierea acestora.

Germania, Marea Britanie și Franța au oferit, de asemenea, asistență, în timp ce Italia a declarat că marina sa va spori măsurile de protecție a conductelor de gaz care aduc aprovizionarea din nordul Africii în Europa prin canalul sicilian, avertizând că se teme că Rusia ar putea încerca să vizeze infrastructura energetică importantă.

Îngrijorările legate de securitatea aprovizionării cu energie în Europa au crescut după ce Rusia a fost suspectată de implicare în sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2, care au dus la scurgeri uriașe de gaz în Marea Baltică. Rusia a negat responsabilitatea și a cerut o anchetă a ONU, iar președintele Vladimir Putin a dat vina pe Marea Britanie pentru pagubele produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *