Olandezii de la Photon Energy demarează construcția primei centrale fotovoltaice din România, care va începe producția în ultimul trimestru din 2023

fotovoltaic Sursa foto: Pixabay

Compania olandeză Photon Energy a anunțat luni că a demarat construcția primei centrale electrice fotovoltaice din România, cu o capacitate de producție de 5,7 MWp, și plănuiește să atingă un total de 32 MWp în țară până la sfârșitul anului 2022, crescând portofoliul deținut de companie la peste 120 MWp. Planurile de dezvoltare pentru România depășesc 235 MWp.

Modulele solare cu două fațete și eficiență ridicată montate pe trackere cu o singură axă vor introduce anual în rețeaua Enel E-Distribuție Banat aproximativ 8,7 GWh de energie din surse regenerabile, care va fi vândută pe piața de energie, adică, fără susținerea unui contract bilateral pe termen lung, liber negociat, cu un cumpărător. Noua centrală electrică urmează să demareze exploatarea în trimestrul IV din 2023.

„Suntem foarte bucuroși că am demarat prima centrală electrică din România, una dintre principalele piețe din Europa Centrală și de Est, implementând strategia de creștere anunțată în Raportul financiar pentru 2022”, a afirmat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group. „Centrala electrică marchează un pas important în eforturile noastre de creștere a portofoliului IPP, fiind un adevărat reper pentru Photon Energy pe piața de energie din surse regenerabile din România, unde avem în plan să punem în funcțiune 32 MWp până la sfârșitul anului 2022. Numai noile active din România vor extinde portofoliul IPP la peste 120 MWp până la sfârșitul anului”.

Amplasată în apropierea localității Șiria în județul Arad, România, centrala electrică va acoperi 9,3 ha de teren arabil și va include 10.600 de panouri solare.

La darea în exploatare, compania va deține și exploata 89 de centrale electrice solare, cu o capacitate combinată de 97,6 MWp în portofoliul său de producător independent de energie electrică (IPP). Peste 80 MWp din această capacitate va fi vândută ca energie electrică curată, fără subvenții, pe piața de energie.

Centrala electrică va fi deținută și operată de Siria Solar SRL, o companie înființată în scop special, deținută în întregime de Photon Energy Group.

În acest moment, compania dezvoltă proiecte fotovoltaice de mare utilitate, cu o capacitate combinată de peste 790 MWp pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est și Australia, inclusiv 235 MWp în România. Următoarele proiecte de dezvoltare planificate urmează să fie construite și date în exploatare în 2023 și 2024, iar piața din România va contribui semnificativ la obiectivul companiei de extindere a portofoliului său IPP la cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024.

Luând în considerare creșterea prețurilor energiei electrice și faptul că peste 80% din centralele electrice ale companiei vând energie electrică la prețul pieței, compania a raportat venituri record din producția de energie electrică de 3,647 milioane euro în luna mai, reprezentând o creștere de 69,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe baza estimărilor privind prețurile energiei electrice pentru restul anului 2022, compania reconfirmă raportul financiar pentru veniturile consolidate în 2022 o creștere de până la 65,0 milioane euro de la 36,4 milioane euro în 2021, reprezentând o creștere de 78,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce duce la o creștere a EBITDA de 18,0 milioane 9,6 milioane euro în 2021 (creștere anuală de +87,8%).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *