OMV, proprietarul Petrom, va cumpăra gaze rusești atâta timp cât va fi posibil. Și speră ca fluxurile să continue și după 2025

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Compania austriacă OMV, proprietara Petrom, va continua să cumpere gaze rusești în baza contractului pe termen lung al companiei cu Gazprom Export, atâta timp cât transporturile vor fi disponibile, relatează Upstreamonline.com.

Autoritățile ucrainene nu intenționează să prelungească tranzitul gazelor rusești după 2024, ceea ce ar însemna că orice rută directă a energiei Rusiei către Vestul Europei se va fi oprit, de la anul.

Vorbind într-o conferință telefonică de la Viena joi, directorul executiv al OMV, Alfred Stern, a declarat că compania respectă cu strictețe clauza contractuală de tip „take-or pay”, recepționând gazul rusesc la un punct de graniță între Slovacia și Austria.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Stern a spus că livrările de gaze rusești s-au stabilizat anul trecut, după ce au fluctuat în 2022. Oficialul a mai spus că OMV este pe deplin pregătită pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze rusești în ianuarie 2025, livrările din destinații alternative fiind asigurate, deși Austria nu dispune de un port pentru a primi transporturi directe de gaze naturale lichefiate.

„OMV s-a pregătit pentru scenarii de întrerupere a furnizării de gaze rusești. urmărească în mod activ diversificarea aprovizionării, aprovizionându-se cu gaze naturale din producția proprie a OMV din Norvegia și Austria, precum și de la producătorii norvegieni de gaze naturale. De asemenea, a contractat capacități de regazificare a GNL pe termen lung la terminalul GATE din Rotterdam. În plus, OMV are, de asemenea, acces la toate piețele importante de comercializare a gazelor naturale și de capacitate din Europa Centrală(inclusiv România – n.r.) și de Nord-Vest”, a spus compania.

Conform contractului cu Gazprom Export, gazul rusesc este livrat către OMV printr-o rețea de conducte vechi care traversează Ucraina și Slovacia.

Oficialii guvernamentali din Ucraina au declarat în repetate rânduri că nu intenționează să inițieze discuții cu Rusia și Gazprom pentru a negocia un nou acord de tranzit pentru gazul rusesc după expirarea actualului contract de cinci , în 2024.

Cu toate acestea, Slovacia a cerut ca Kievul să continue transportul de gaz rusesc pe teritoriul său în 2025.

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a sugerat anterior că a avut loc o schimbare în poziţia Ucrainei, pe care Kievul a negat-o vehement.

„A apărut un acord conform căruia tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va continua probabil, ceea ce este o veste grozavă”, a spus Fico într-un mesaj video difuzat pe rețelele de socializare, după întâlnirea cu premierul ucrainean Denys Shmygal săptămâna trecută.

Importatorul și distribuitorul de gaze din Moldova, Moldovagaz – deținut de Gazprom, a sugerat, de asemenea, că Ucraina, ca semnatară a Cartei Europene a Energiei din 1991, nu poate refuza tranzitul gazelor rusești către Moldova, care a semnat și tratatul.

Gazprom a tranzitat prin Ucraina peste 40 de milioane de metri cubi pe zi în 2023 (înainte de 2022 – cantitățile depășeau 100 de miliarde de metri cubi), aproximativ 5 milioane de metri cubi din acest volum fiind livrate în Moldova.

După ce rutele Northstream au fost indisponibilizate de explozia gazoductului, anul trecut, Ucraina a rămas singura rută directă a gazului rusesc către Vest.

În intervenția sa, directorul OMV, Alfred Stern a mai menționat că renunțarea la gazul rusesc transportat prin Ucraina va va dura ceva timp, deoarece rețelele din Europa de Est sunt modernizate pentru a transporta gaz de la vest la est, mai degrabă decât pe direcția est-la-vest a fluxului în care a funcționat sistemul pentru decenii.

Austria este printre puține țări care cumpără încă direct gaze de la Gazprom, în urma menținerii unor contracte pe termen lung. Ungaria și Slovacia sunt celelalte două țări.

Prin Petrom, OMV are acces la gaze românești, producând anual circa 4,5 miliarde de metri cubi. Aceste cantități nu sunt însă vândute cu precădere în România. Oricum, aceste gaze nu însă, nici pe departe suficiente, gigantului austriac, care este în plină trecere către o companie de procesare a gazului și petrolului în chimie și petrochimie, de la , preponderent, una de extracție a hidrocarburilor.

De aceea, OMV este în mai multe parteneriate de aprovizionare cu gaz din alte părți, cel mai important fiind cel cu emiratezii de la ADNOC și Mubadala. ADNOC este viitor partener în compania de chimie Borealis iar Mubadala este cel mai mare acționar independent al OMV.

Din 2027, Petrom, alături de Romgaz, va începe să extragă gaz din Marea Neagră. La o producție anuală de plafon de 8 miliarde de metri cubi(din 2030), Petrom, și prin Petrom, OMV, va dispune de jumătate din această cantitate – 4 miliarde metri cubi. Nu însă cum dorește. Deocamdată, potrivit legilor în vigoare, gazul din Marea Neagră va fi oferit mai întâi spre vânzare statului român, care are drept de preempțiune la achiziție.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: