OMV Petrom a semnat contracte pentru foraj în proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagră Neptun Deep. Peste 80% din valoarea contractelor de execuție a fost atribuită

Neptun Deep Sursa: Oil&Gas Journal

OMV Petrom, partener 50% cu Romgaz în Neptun Deep, anunță că au fost atribuite peste 80% din valoarea contractelor de execuție pentru proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagră.

OMV Petrom transmite că a semnat un acord cu o valoare estimată de 325 de milioane de euro pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents, pentru o perioadă minimă de un an și jumătate. În plus, a fost semnat un contract de aproximativ 140 de milioane de euro cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj. Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunțat anterior cu Saipem pentru instalațiile offshore, precum și altor contracte mai mici.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declară: „Odată cu atribuirea contractelor pentru platforma de foraj și pentru serviciile integrate de foraj, OMV Petrom a asigurat peste 80% din acordurile de execuție necesare livrării proiectului Neptun Deep. Lucrăm cu contractori și furnizori internaționali de renume, care au abilitățile și experiența necesare pentru a livra acest proiect complex. De asemenea, contăm pe experiența furnizorilor noștri locali, care cunosc specificul mediului românesc, astfel încât să obținem cele mai bune rezultate posibile pentru proiectul Neptun Deep. Cel mai important obiectiv al nostru este să începem producția în siguranță și cu respectarea bugetului, în 2027, împreună cu partenerul nostru Romgaz și să sprijinim România în tranziția sa spre a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE.”

Acordul pentru platforma de foraj semi-submersibilă de generația a șasea include echipajul și serviciile asociate, produsele, echipamentele și materialele necesare. Transocean Barents este o platformă de foraj de ultimă generație, cu un sistem de poziționare dinamică Clasa 3, ancore și platforme RAM duale, ceea ce înseamnă că poate funcționa eficient atât în locațiile noastre de mică adâncime, cât și în cele de mare adâncime. Mobilizarea pentru Marea Neagră este programată să înceapă spre sfârșitul anului 2024, iar activitățile de foraj sunt planificate pentru 2025. În total, vor fi forate 10 probe.

Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe asigură servicii integrate de foraj. Experiența internațională și locală a Halliburton în România va fi utilizată în cimentarea, forajul direcțional și echiparea sondelor.

Cu aceste angajamente recente, OMV Petrom și Romgaz transmit că sunt pe cale să livreze în siguranță primele cantități de gaze naturale din Neptun Deep în 2027, cu respectarea bugetului de până la 4 miliarde de euro estimat pentru investițiile totale.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producție, unul pentru Pelican Sud și două pentru Domino, rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la țărm, la Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (Digital Twin). Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a rezervorului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la țărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menținerea emisiilor din proiectul Neptune Deep la un nivel minim, semnificativ sub normele industriei.

În luna august a acestui an, compania a semnat un acord cu Saipem S.p.A. și Saipem România SRL cu o valoare totală estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune a instalațiilor maritime din cadrul proiectului Neptun Deep. În plus, contractul include testarea și punerea în funcțiune pentru stația de măsurare a gazelor naturale și pentru secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze naturale.

Sursa: Oil&Gas Journal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *