OMV Petrom, obligată să preia clienți de gaze rămași fără furnizor, chiar dacă nu vinde direct către consumatori casnici. ANRE a desemnat șapte companii drept furnizori de ultimă instanță

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

OMV Petrom a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI), adică va fi obligată să preia clienți rămași fără furnizor, deși compania nu vinde gaze direct către consumatori casnici. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a desemnat marți cele șapte companii obligate să fie FUI, celelalte șase fiind Electrica Furnizare, Premier Energy, Tinmar Energy, Engie, E.ON și CEZ.

ANRE transmite, într-un comunicat, că unul dintre obiectivele majore ale autorității de reglementare este asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale la clienții finali. În acest sens, ANRE a adus modificări și completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale (Regulament), cu scopul creșterii numărului de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați, care să aibă și o cotă de piață semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță implică o capabilitate operațională și financiară imediată care să le permită preluarea, în situații excepționale, a portofoliilor de clienți ale unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea.

Astfel, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, respectiv „un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În urma procesului organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, în sedința de astăzi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor ENGIE România S.A., E.ON Energie România S.A și OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, societăți care au obligația de a prelua clienții care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, anunță ANRE.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnați de ANRE este următoarea:

  1. ELECTRICA FURNIZARE S.A.
  2. PREMIER ENERGY S.R.L.
  3. TINMAR ENERGY S.A.
  4. ENGIE România S.A
  5. E.ON Energie România S.A
  6. OMV Petrom S.A
  7. CEZ Vânzare S.A până în data de 2 ianuarie 2022

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: